Ђуричко: Ово време нас тера да презмемо ствар у своје руке

ПАЛИЋ: Верујем у нас као сналажљиво друштво навикло да без ичега прави нешто, али морамо да гајимо људе који ће да се баве филмом, људе које ће то стварно да занима, морамо да им пружимо шансу да направе и глупост и грешку и да изникну у неке успешне редитеље, писце, сматра глумац Никола Ђуричко.
nikola djuricko
Фото: Tanjug (video)

Ђуричко је члан жирија 24. Фестивала европског филма Палић и каже да су претходних дана имали прилику да виде неке скупе филмове који коштају два-три милиона евра, али и јефтиније.

Филм је скупа и компликована играчка. Од Емировог (Кустурица) филма „Underground“ ми нисмо имали филм у конкуренцији неког великог фестивала. Када би наши аутори имали више шанси да снимају, онда би изникао неко специфичан. Ево, ја дајем тај изазов, рекао је Ђуричко у интервјуу Танјугу.

Он је приметио да много веће кинематографије од наше немају успех какав је имао српски филм, да ми то заслужујемо и да „морамо да гајимо ауторе да бисмо једног дана поново били поносни и срећни, узбуђени што је наш филм стигао на неки велики фестивал“.


Премијера "Пијавица" у фебруару

Никола Ђуричко управо је завршио снимање филма „Пијавице“ Драгана Маринковића, чија се премијера очекује у фебруару.  
То је прича о новинару, писцу, који хоће да изађе из државне безбедности почетком деведесетих година, али то је немогуће и онда примећује да су сви људи око њега намештени, његове жене су намештене, његови пријатељи, све су то пијавице које му сишу крв. Други ниво је естетски слој приче, а то је да су улице и кафане празне, нема возила ни живе душе, све је ноћу, чудна атмосфера, испричао је глумац.


Ђуричко каже да је лепо што се српски филмови приказују у пратећим програмима великих фестивала, али сматра да треба да подигнемо своје амбиције. 

Као што у ватерполу не може нико да потопи ове наше дечаке, тако бих волео и у филму да правимо ауторе. То захтева доста времена, новца и стрпљења, да гајимо људе који ће снимити чудесне филмове на које ћемо бити поносни и које ћемо волети да гледамо, истакао је познати глумац.

Како каже, новац јесте проблем, али је то одраз онога што једно друштво воли да финансира. 

Сто пута смо причали о томе како се финансира култура код нас, сада покушавају да се нађу неки модели, има нека Стратегија културног развоја и ја се надам да ћемо у демократској процедури успети да ту стратегију побољшамо и да нађемо праве углове, свако из својих области, рекао је Ђуричко. 

Мислим да ћемо успети чак и са мање средстава, али оно што је најважније јесте да ми морамо да гајимо људе који ће да се баве филмом, људе које ће то стварно да занима, морамо да им пружимо шансу да направе и глупост и грешку и да изникну у неке успешне редитеље, писце. Био је овде хрватски филм који је снимљен фотоапаратом за пет дана. Морамо да будемо мало и лукави у избору тема и свега и да нађемо други начин. Сада је технологија приступачнија, човек може да сними филм мобилним телефоном, мада не кажем да је то добро, истакао је глумац.

Популарни глумац каже да су фестивали попут палићког, важни јер се филмски посленици међусобно упознају као културни радници Европе, а то је поготово добро дошло да „ми некако схватимо да смо део те културне слике, да се видимо некако у европској култури и човек се онда боље мотивише“.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести