Eкипа филма Кум на окупу 45 година од премијере

ЊУЈОРК: Екипа чувеног филма "Кум" Френсиса Форда Кополе окупила се синоћ у "Radio City Music" холу у Њујорку, поводом 45 година од премијере тог филмског класика.
kum EPA.jpg
Фото: EPA

У простору уређеном да подсећа на библиотеку Дон Корлеонеа са портретом Марлон Бранда који је за улогу мафијашког боса добио Оскара, Копола и глумци Ал Паћино, Роберт Дувал, Џејмс Кан, Дајан Китон, Талија Шајер и Роберт де Ниро још једном су се окупили, преносе стране агенције.

Вече је организовао Де Ниро на затварању свог "Tribeca" филмског фестивала и том приликом су приказана и прва два дела "Кума" о моћној њујоршкој мафијашкој породици, а Копола се осврнуо на занимљивости са почетка снимања.

Сви су се присетили времена када је Копола био млади, још увек неафирмисани редитељ, Паћино непознати позоришни глумац и када је само неколицина мислила да је бестселер Марија Пузоа добар материјал за филм.

"Био сам разочаран када сам први пут прочитао Пузоову књигу јер је била преобимна", изјавио је Копола, назвавши је шундом.

Када је почело снимање, појавиле су се гласине да ће сменити Кополу, а продуцент "Paramount Pictures" није желео ни Бранда, ни Паћина.

Брандо је изнео своју улогу када је напунио уста ватом како би Дон Корлеоне изгледао "као булдог", чак је и усвојио тај "шкрипави шапат" како би дочарао мафијашког боса.

"Потпуно се претворио у лика кога је тумачи", рекао је Копола.

Легендарна је Кополина борба да ангажује Паћина у улози Мајкла Корлеонеа.

Како би убедио студио, Ал Паћино је рекао да је прошао више аудиција него што може да се сети, чак је и рекао Кополи: "У реду је. Сарађиваћемо неком другом приликом. Има и других ствари да се раде".

Али Копола је био упоран и успео у својој идеји да Паћино тумачи једног од чланова породице Корлеоне, док је Паћино синоћ признао да је био скептичан и размишљао да то и није тако добра улога, чак је у једном тренутку помислио да ће то бити најгори филм икад снимљен.

Копола се присетио и да су га тада у студију "МGM" питали како мисли да направи филм који је уметнички квалитетан и финансијски исплатив, на шта је славни режисер одговорио "ризикујући".

Много се занимљивих прича са снимања чуло синоћ на прослави 45 година филма "Кум".

Није једино Брандо (1924-2004) недостајао на прослави, чланови екипе су се присетили и Џона Казала (1935-1978) који је тумачио Фреда Корлеонеа, као и директора фотографије Гордона Вилиса (1931-2014).

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести