Еколошки документарци на 25. ФЕФ Палић

ПАЛИЋ: Програм "Еко докс" јубиларног 25. Фестивала европског филма Палић, који се одржава од 14. до 20. јуна, представиће документарне по избору селектора Игора М. Тохоља, који каже да покушавају да скрену пажњу на неповратне, али и реверзибилне процесе промена животне средине, економске и друштвене феномене у свету неолиберализма.
1
Фото: Tanjug

Селекција еколошких документараца се и ове године, према речима Тохоља, обраћа сваком гледаоцу понаособ, посматрајући их као јединке, али и део заједнице, целине са сопственом свешћу. 

"Ако пробудимо појачану перцепцију кроз креативне документарне филмове који итекако подстичу на емпатију, буђење савести, ангажман и реакцију, сматрамо да је наша мисија успела, и поред естетског доживљаја, побуђујемо дубље слојеве људског бића за очување живота на овом ступњу цивилизацијског развоја", рекао је Тохољ.

Документарни филм аустријско-немачке продукције редитеља Филипа Малиновског "Чувари Земље" открива како су иза затворених врата текли преговори за Париски споразум, када се први пут 195 земаља обавезало да предузму мере против климатских промена. 

Филм доводи у први план сукоб националног интереса против уништавања држава, богатих насупрот сиромашних, жртава против профита, постављајући питање може ли овај споразум спасити нашу планету. 

Публика Палићког филмског фестивала имаће прилику да погледа и поетски документарац "Град светла" у режији Марка Кумера, о четири различите породице и гломазном присуству термоелектране која је некада била градски понос, а сада је синоним за политичке малверзације, еколошку катастрофу и корупцију. 

Овај словеначки филм је љубавна прича између града и његових становника, прича о вечитој борби између људи и њихових непријатеља, оних које никада не можете поразити.

На репертоару ће се наћи и револуционарни документарац "Земља утопија" редитељке Јелене Столице, који је отворио 65. Мартовски фестивал. 

Филм се на узбудљив начин бави историјом и последицама социјално политичког експеримента алтернативног начина утопијског живота, створеног из идеологије андалузијског активисте Хуан Мануел Санчез Гордиља. 

Темом утопије на сасвим другачији начин бави се аустријско-немачки филм "Друштво бесплатног ручка" који истражује шта би се догодило када бисмо сви имали загарантоване приходе. 

О овој идеји се већ неко време расправља на свим политичким и научним камповима, а редитељ Кристијан Тод у филму тражи објашњења, могућности и искуства у вези са имплементацијом ове идеје. 

У програму "Ецо Доџ" наћи ће се и експериментални архивски документарац "4 године у 10 минута" редитеља Младена Ковачевића о првом освајању Монт Евереста од стране једног Србина, Драгана Јаћимовића, чији су дневнички записи и видео архива током експедиције коришћени као грађа за филм. 

У филму "Историја свиња (у нама)" Јан Вроман истражује однос између човека и поменуте животиње, на трагу за фрагментом детињства, прошлости, значења.

Програм Фестивала европског филма Палић обухватиће стотинак филмова распоређених у 12 програмских целина.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести