Естлунд: Охрабрићу младе ствараоце да се боје неуспеха

МОКРА ГОРА: Шведски редитељ Рубен Естлунд, који је за филм "Сквер" добио прошле године Златну палму у Кану и шест награда Европске филмске академије, стигао је у Дрвенград где ће, како је рекао, покушати да охрабри младе ауторе да се супротставе утицају англосаксонске културе.
Ruben Estlund/Tanjug
Фото: Tanjug

Естлундов филм ће вечерас отворити 11. Међународни филмски и музички фестивал "Кустендорф", након чега ће редитељ одржати радионицу за студенте и младе ауторе, учеснике такмичарског програма.

"Летео сам и летео јутрос од шест сати и лепо је поново бити на земљи", рекао је Естлунд по слетању где су га дочекале новинарске екипе.

Као страствени скијаш Естлунд је каријеру почео као редитељ филмова о скијању, снимајући између осталог и на Аљасци, а оснивач фестивала "Кустендорф" Емир Кустурица поклонио му је одмах по слетању скијашке чизме.

"Прошло је много времена откако сам снимао у ски ресорту. Снимио сам филм ''Туриста'' 2014. и лепо је поново доћи у ски ресорт", рекао је Естлунд.

Каже да обично позив за фестивал добије мејлом од асистента, па га је изненадило што га је лично Кустурица позвао.

"Био сам на толико фестивала ове године и онда ме је Емир позвао и питао: Хоћеш ли да дођеш у моје село? Зар он има своје село?, запитао сам се. Онда ми је рекао да ће његов приватни авион доћи по мене. Помислио сам ''вау''", испричао је одушевљено Естлунд.

На питање о чему ће разговарати са студентима, Естлунд је рекао да ће покушати да их охрабри да пруже отпор масовном утицају који долази из англосаксонске културе.

"Покушаћу да их охрабрим да пруже другачију слику света, да говоре о свету на другачији начин него што то раде Англосаксонци. Млади људи се много плаше да њихов филм неће бити добар. Скоро бивају паралисани и морају то да превазиђу. Не смеју да се боје", рекао је Естлунд.

Освајање Златне палме није, како је рекао, било баш добро за његове нерве, али позитивна страна тога је што је сада дошао на "Кустендорф", те је додао да ће вечерас говорити о инспирацији коју је добио путујући до Мокре горе.

"Била је снежна олуја у Гетеборгу када сам кретао за Београд. И добио сам много инспирације из тога", рекао је Естлунд не желећи да открива више детаља пре вечерашње церемоније отварања "Кустендорфа".

Кустурица је похвалио Естлундов филм "Сквер", оценивши да, од када је он добио Златну палму није било филма који је "тако успешно креирао саркастичну, духовиту, иронијску дистанцу". 

"Приказали смо филм у биоскопу у једном малом граду овде и људи су то препознали и смејали се", рекао је Кустурица.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести