Европска премијера српског филма ''''Тридесет година матуре''''

БРИСЕЛ:  Након мартовске премијере у Београду, у Бриселу је вечерас одржана европска премијера документарног филма ''''Trideset година матуре'''', аутора Душана Гајића.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com

Филм прати генерацију матураната Осме београдске гимназије, њихове животе и снове, уоквирене дешавањима у Србији и Европи у последње три деценије.

''''Док се матуранти из 1989. године после 30 година поново окупљају у београдској гимназији, једно питање лебди у ваздуху: шта је преостало од генерацијских снова? Је ли макар приближно остварен генерацијски сан матураната, ако се он поједностављено формулише као парола са студентских демонстрација деведесетих година ''''Београд је свет'''''', наводи аутор филма.

Кроз разговоре са бившим друговима из разреда и питања његове ћерке која је одрастала у Бриселу, Гајић покушава да разлучи да ли је српско друштво и даље ''''запетљано'''' у нека од питања која су га мучила још 1989. године - од односа према Косову и суседима, преко ЕУ перспективе, до стања демократије и идентитета појединца и друштва у целини.

Након приказивања филма одржан је разговор аутора и гледалаца о европској перспективи Србије и тренутној геополитичкој ситуацији у Европи.

На пројекцији филма у биоскопу ”Галерија”, у центру Брисела, присуствовали су бројни представници српске дијаспоре, медија, представници дипломатског кора земаља чланица ЕУ и бивших југословенских република, као и званичници ЕУ задужени за процесе приступања Србије ЕУ.

У филму учествују некадашњи школски другови аутора Душана Гајића, данас новинари, лекари, уметници - Љубица Гојгић, Милош Шарановић, Весна Павловић, Дина Дивљан, Бојан Тркуља, Александар Ђорђевић, Дејан Милићевић, Милорад Мики Ристић и други.

Аутор и продуцент филма је Душан Гајић, копродуцент је Радио телевизје Србије, а филм су подржали Европски фонд за Балкан, Фондација за отворено друштво и Министарство културе и информисања Србије.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести