Фестивал европског филма Палић од 17. до 23. јула

ПАЛИЋ: Фестивал европског филма Палић, одржаће се 28. пут у традиционалном термину од 17. до 23. јула на Палићу и у Суботици, у организацији Отвореног универзитета Суботица, најавили су из дирекције те филмске смотре.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Фестивал се ове године одржава на више локација међу којима су јединствена Летња позорница на Палићу, где је и биоскоп “Абазија”, као и биоскопи “Eurocinema” и “Лифка” у Суботици.

Публици ће бити представљено више од 130 нових филмова из свих крајева Европе, у 15 различитих селекција и програмских целина, а многи од филмова имаће српску и регионалну премијеру управо на Палићу.

Осим тога, програм ће бити испуњен занимљивим пратећим садржајима - концертима, изложбама, промоцијама, радионицама и стручним предавањима.

Ове године на Палићу ће први пут бити организована радионица фестивалске мреже МИОБ („Moving Images Open Borders”) за блогере, влогере и инфлуенсере, при чему се фестивал отвара према младима и ка савременим токовима популарности на друштвеним мрежама.

Радионицу филмске критике водиће Нил Јанг, познати селектор програма “Паралеле и судари” и “Млади дух Европе” на фестивалу, као и Борислав Анђелић, доајен филмске критике у Србији и некадашњи уметнички директор ФЕСТ-а.

Селекција доноси најактуелније европске наслове у “Главном такмичарском програму”, као и најангажованије источноевропске филмове у селекцији “Паралеле и судари”.

Уведена је селекција "Нови европски документарни филм" 2019. године, која доноси најбоље документарце.

Предфестивалски програм традиционално ће отворити селекција "Бест оф Еуропе" коју чине европски филмови који су обележили претходну годину, док ће европски класици бити приказани у селекцији "Класици на Тргу" у амбијенту биоскопа под отвореним небом на Тргу Слободе у Суботици.

Такође, биће реализована и селекција “Europe 4 kids”, у виду седам филмова за најмлађе љубитеље филма.

У част добитника награде “Александар Лифка” за изузетан допринос европској кинематографији биће приређен "Омаж програм" и ову награду фестивал додељује домаћем и иностраном лауреату од 2000. године.

Селекција “Нови мађарски филм” пружа најновију продукцију из те суседне земље, док је Млади дух Европе селекција намењена кратким и експерименталним формама, а програм “Кинематографија у фокусу” представља наслове најзанимљивијих аутора неке земље.

Омаж добитнику награде “Ундергроунд спирит” приређује се у част лауреата овог признања које Фестивал додељује за допринос независном филму, а програм “Ецо доx” базиран је на документарцима посвећеним темама очувања животне средине.

Током фестивала биће приказан и избор филмова са Фестивала “Жигмонд Вилмош” у Сегедину као и селекција “EFA Shorts” коју чине кратки филмови номиновани за награду Европске филмске академије.

Фестивал европског филма Палић основан је 1992. године и у почетку није имао тај назив и био је у форми непретенциозних Палићких филмских вечери, да би онда преко упорних покушаја стварања озбиљног регионалног фестивала у тешким временима санкција, израстао у важну тачку на мапи филмских фестивала целе Европе.

Фестивал који је од 2003. године добио актуелно име и усвојио свој обиман садржај, посетил су многи светски уметници - Никита Михалков, Кен Лоуч, Рој Андерсон, Кен Расел, Брајан Кокс, Тео Ангелопулос, Кристи Пују, Јиржи Менцл, као и највећа имена српске и југословенске кинематографије.

ФЕФ Палић је и добитник награде "ЕФФЕ" у организацији Европске асоцијације фестивала, за најбољи европски уметнички фестивал у 2017/2018. години.

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести