Фестивал једноминутног филма од 9. до 13. јуна у Руми

РУМА: Осмо издање Међународног фестивала једноминутног и кратког филма „Mister Vorky“ биће одржано од 9. до 13. јуна у Културном центру „Брана Црнчевић“ и Завичајном музеју у Руми, саопштено је из Независног филмског центра “Vorky Team“ из Руме, који организује ову манифестацију.
 Ruma Foto:Dnevnik.rs
Фото: Рума Фото:Дневник.рс

У такмичарском програму ће, према избору селектора фестивала, филмског редитеља Марка Костића, бити приказано 120 најкраћих светских филмских остварења.

О наградама фестивала, чија је овогодишња тема “Cinema in Tune“, одлучиваће регионални трочлани жири у чијем саставу су: филмска редитељка Маша Нешковић из Београда, редитељ и продуцент анимираних филмова Жарко Иванов из Скопља, и театролог и филмолог Роналд Панза из Мостара.

У такмичењу краткометражних филмова под називом „9413“ биће приказан 21 наслов - поред играних и документарних остварења, на програму су и она експериментална и анимирана дела, која су током претходна два фестивала била веома успешна.

Одлуку о најбољим кратким филмовима донеће београдски драматург и филмски критичар Иван Велисављевић.

У обе такмичарске конкуренције биће приказано осам домаћих остварења: пет једноминутних и три краткометражна наслова - „И ништа“ Зорана Таировића, „Велики робот“ Војина Васовића и „Изоштравање“ Зорана Савеског.

Поред класичних пројекција, биће уприличен и догађај Иницијативе за филмску музику „Lajv Saundtrek“, на којем ће војвођански експериментатори уживо стварати музичке и звучне подлоге за савремене неме филмове.

Тему фестивала ће на званичном отварању 10. јуна пратити и изложба „Воркапић - Филм и музика“, као и омаж недавно преминулом, чувеном домаћем композитору филмске музике - Зорану Симјановићу.

Покровитељи фестивала су Министарство културе и информисања Републике Србије и Општина Рума, а улаз за све програме фестивала је бесплатан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести