Филм Бранке Катић у суботу на Мартовском фестивалу

БЕОГРАД: Кратки филм "Шта су понели са собом" имаће светску фестивалску премијеру у суботу, 2. априла од 19.30 часова на 69. Мартовском фестивалу документарног и краткометражног филма у Дому омладине Београда.
1
Фото: Youtube Printscreen

Снимање филма иницирала је и редитељски водила наша позната глумица Бранка Катић, УНХЦР-ова истакнута заступница за права избеглица.

Осим ње, у глумачкој екипи су Јасна Ђуричић, Јана Милосављевић, Младен Совиљ, Милос Петровић Тројпец, Недим Незировић, Александар Вучковић, Бранимир Поповић, као и писац Владимир Табашевић.

"Шта су понели са собом" заснован је на истоименој поеми Јенифер Токсвиг, инспирисаној сведочењима избеглица о патњи коју су проживеле када су биле присиљене да напусте своје домове услед сукоба и прогона, као и о предметима које су успеле да понесу са собом.

Бранка Катић је истакла да је изузетно поносна на овај кратки филм.

"Моје колеге су несебично уступиле свој дар, срца и време. Снимили смо песму Јенифер Токсвиг која је сачињена од изјава избеглица о томе шта су успели да понесу са собом када су били приморани да заувек напусте своје домове. Видео је монтирала Наташа Павловић, а имали смо привилегију да користимо и упечатљиве фотографије Горана Томашевића. Видео носи универзалну поруку и верујем да никога неће оставити равнодушним.“

Филм је настао као интегрисани део међународног пројекта, који је Агенција УН за избеглице (УНХЦР) до сада спровела у Великој Британији, Немачкој и Пољској са циљем подршке избеглицама и свим присилно расељеним људима.

У нашој земљи је до сада имао једну затворену пројекцију за ограничен број гледалаца, а широј јавности ће по први пут бити представљен у ревијалном делу Мартовског фестивала, једног од најстаријих филмских фестивала у Европи.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести