Филм Фестивал Равно Село: “Лихвар” најбољи филм

РАВНО СЕЛО: Међу шест филмова који су се борили за главну награду, признање најбољег на овогодишњем Филм Фестивалу "Равно Село", однео је "Лихвар", по сценарију Страхиње Маџаревића, а у режији Немање Ћеранића, док је најбољи режисер Лили Хорват за мађарски филм "Припреме за заједнички живот на неодређено време".
ravno-selo-festival-2
Фото: РСФФ
"Јесте био тежак задатак. У питању су биле нијансе. На крају је одлучило то што је "Лихвар" комплетно дело, са свим својим уметничким ставкама перфектан, потпуно је савршен, нисмо му нашли слабу тачку, тако да је заслужио да буде најбољи филм, док Лили Хорват, као ауторка филма који је добио најбољу режију, поседује извесна средства редитељска која су невероватно иновативна, интересантна и свежа И то је одлучило да она добије ову награду", рекла је чланица жирија Станислава Копривица.
Публика је као најбољи филм изабрала "Једини излаз", Дарка Николића са Анђелком Прпић у главној улози, којим је фестивал и затворен.
Глумац Вукашин Јовановић који је у "Једином излазу" играо епизодну улогу Андреја Матића истакао је вечерас да је управо та улога била инспиративна и од велике помоћи за даљи рад и развој.
"Пријало ми је да радим на том пројекту, драго ми је и што смо овде вечерас и што се окупљамо коначно у оволиком броју, велика је част бити овде. Филм је у биоскопима прошао феноменално, али са ограниченим могућностима. Ови фестивали су златна ствар и ја сам успео да испратим неки пратећи део што се тиче студентског и документарног дела, јако су ми се свидели и концепт и програм", напоменуо је Јовановић.
А оснивач фестивала Лазар Ристовски истакао је да су утисци и ове године само позитивни, те поновио да сутра почиње зидање Дома културе у Равном Селу, због чега је, између осталог, овај фестивал и основан пре пет година.
"Успели смо да дођемо до тога да започнемо изградњу Дома културе који је изгорео, а за ово време је фестивал растао, много је нових филмова, програма, све је више публике, сваке ноћи дође 2.000 људи да гледа филмове и то нам даје оправдање за све што радимо. Када говоримо о децентрализацији културе, мислим да овим показујемо да је то могуће", нагласио је Ристовски.
Овогодишње филмове оценио је као изузетне, те истакао да је одушевљен онима који су приказани у новој категорији "Кратки документарни филм".
У оквиру дела програма "Селом круже филмске приче", кроз који су у четири дана настајали кратки филмови управо у Равном Селу, специјално признање и позив да буде део фестивала следеће године добио је филм "Нада".
У категорији студентског филма, главна награда отишла је филму "Све је добро" Ружице Ање Тадић.
EUR/RSD 117.1474
Најновије вести