Филм "Гејм" најбољи на фестивалу Обнова у Новом Саду

НОВИ САД: Трећи по реду филмски фестивал Обнова завршен је свечаном доделом награда, док је у богатом програму од 1. до 4. септембра на 4 локације у Новом Саду уживало више од 4.000 посетилаца.
g
Фото: Ekipa filma "Gejm"/Promo

„Машна Обнове” за најбољи филм у такмичарској селекцији додељена је филму „Гејм”, редитељке Ане Лазаревић. Жири у саставу Милан Пузић, сценариста, Калина Ковачевић, глумица и Слобадан Иветић, режисер, у образложењу су истакли да је одлука била једногласна.

„Редитељка Ана Лазаревић је направила добар, али пре свега искрен и поштен филм. Њена режија је прецизна и тачна. Из филма зраче ауторкине емоције и емпатија према људима. Осећа се њена бескрајна жеља за стварањем спона са људима других култура.”

Иако екипа филма није била у могућности да присуствује додели награда, редитељка је у писму упутила речи захвалности.

Од свег срца прихватам награду за најбољи филм коју ми уручује Филмски Фестивал Обнова, поносна сам што смо награђени у Новом Саду. Захвална сам организаторима и жирију што су пружили прилику нашем филму. Ова продукција је била захтевна, нисмо имали пуно средстава, али смо имали пуно љубави за филм, као и једни према другима. Дирнуло нас је гостопримство организатора фестивала и такође нас је обрадовао ентузијазам публике. Пажња са којом сте дочекали наш филм доказује ширину и жељу за међународним разумевањем, нешто што је карактеристично за Новосађане, поручила је Ана Лазаревић, редитељка филма „Гејм”

„Машна Обнове” за посебан допринос српској кинематографији уручена је редитељу Радивоју Раши Андрићу, који деценијама друштвено - ангажованим филмским језиком и несвакидашњим хумором ствара добре системе вредности и преноси их путем филма. Публика је сва четири дана фестивала имала прилику да погледа и култна остварења у његовој режији: „Лето кад сам научила да летим“, „Муње“, „Три палме за две битанге и рибицу“ и „ Кад порастем бићу кенгур“.

Специјална награда „Милица Милићевић” за најбољи студентски филм додељена је Тамари Кострешевић за филм “Лажни аутостоп”. 

Осим филма „Гејм”, у оквиру такмичарске селекције дугометражног играног филма публика је погледала и филмове „Хероји радничке класе”, „Ала је леп овај свет“ , „Комедија на три спрата,  „Хероји“, „Мрак“, „Не играј на Енглезе“ и „Џем од кавијара“. 

Како је идеја фестивала да створи један кутак за обнављање и неговање културе, у току четири дана фестивала, били су приказани чувени дигитално ремастеризовани филмови „Сјећаш ли се Доллy Белл“, „Валтер брани Сарајево“, „Битка на Неретви“ , „Ко то тамо пева“, „Мирис дуња”, као и филм „Нека друга жена“ . 

У категорији „Изван селекције“ приказани су и филмови „Где је Ана Франк?” (у сарадњи са Сарајево филм фестивалом и фондацијом “Фридрих-Еберт-Штифтунг Дијалог ЈИ Европе”), „Стриц”, „Шева”, „Валтер” и „Фрау Ајнштајн”.

Током фестивала одржане су радионице о филму намењене најмлађим посетиоцима и тинејџерима, као и промоција књига „Критички водич кроз српски филм, 2000-2017“ и „најбољи српски филм у 21. веку”, у издању Филмског центра Србије.

Посебној атмосфери фестивала допринели су бендови Шлагворт, Монохром, Јелусциниа и Амос бенд, као и Дареж и Ноћобдије”. 

Идеја фестивала је и ове године била да створи јавни кутак за седму уметност, публику, неговање и обнављање културе и подстицање филмског стваралаштва. Фестивал је резултат ентизијазма младих филмских радника и љубитеља филма који су желели да подсете на то да добри системи вредности живе и обнављају се на филмском платну.  Фестивал реализује удружење „Филмиум” уз подршку Европске престонице културе, Градске управе за културу Града Новог Сада, Академије уметности у Новом Саду и биоскопа Арена синеплекс.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести