Филм "Име народа" отвара фестивал филмске режије у Лесковцу

ЛЕСКОВАЦ: Лесковачки интернационални фестивал филмске режије - Liffe, биће свечано отворен 25. септембра у Народном позоришту Лесковац пројекцијом филма "Име народа" прослављеног редитеља и уметничког директора LIFFE-а Дарка Бајића, најавили су организатори.
ime naroda
Фото: Liffe promo

Ово остварење, снимљено у продукцији куће Зиллион Филм и уз покровитељство Владе АП Војводине, историјска је сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века.

У филму рађеном по сценарију Милована Витезовића, главну улогу игра Љубомир Бандовић, док су у осталим улогама Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Ана Франић, Андрија Кузмановић, Милутин Мима Караџић, и многи други.

"Име народа" стиже у Лесковац након премијерног приказивања на Фестивалу европског филма Палић и пројекције на затварању Дунав Феста у Смедереву.

Поводом овогодишњег издања фестивала LIFFE и специфичности организације у условима пандемије, уметнички директор Дарко Бајић је изјавио:

"Направили смо програм који обухвата најновије премијере у биоскопима, али програм који је много, много богатији него претходних година, а који ће се наћи и на онлајн платформи. Имаћемо еминентне госте фестивала и не само редитеље, него и глумце. Мислим да ће то бити богат програм, који ће у епицентар Лесковца опет довести екс-југословенски простор".

Бајић је нагласио и да ће онлајн платформа бити доступна за гледање на читавом простору балканског региона.

"Две даме чине жири овогодишњег фестивала: Теона Митевска и Маја Милош, које су биле одушевљене позивом. Једноставно, зажелеле су се доброг филма и било им је изузетно драго што ће много њихових поштованих колега бити у конкуренцији. Биће им тежак посао, али ће уживати у томе. На крају крајева, то је прилика да видимо како ће две изузетно талентоване европске редитељке расподелити своје мишљење о филмовима", казао је Бајић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести