Филм "Ко то тамо пева" у програму Кан Класик

КАН: Филмски фестивал у Кану одабрао је за свој програм Кан Класик култни српски филм"Ко то тамо пева" у режији Слободана Шијана и продукцији београдског Центар филма, саопштили су из Југословенске кинотеке.
bioskop film pix
Фото: Pixabay.com
Кан Класик 2020 састоји се од 25 играних и седам документарних филмова.
 
С обзиром да Кански фестивал ове године због пандемије коронавируса није одржан у свом традиционалном термину и облику, одабрани филмови биће приказани на фестивалима Лумиере у Лиону који ће се одржати од 10. до 18. октобра и Ренцонтрес Цинематограпхикуес де Цаннес који је на програму од 23. до 26. новембра.
 
У овој селекцији су и "Расположени за љубав" Вонг Кар-Вајиа, те филмови Вима Вендерса, Федерика Феллинија, Пјер Паола Пазолинија и других светских редитеља, али и познати филм из периода југословенске кинематографије "Девети круг" (1960) Франце Штиглица с Душицом Жегарац у главној женској улози.
 
"Ко то тамо пева" је дигитално рестаурисан у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке као први у пројекту Вип Кинотека, који су Југословенска кинотека и компанија Вип мобиле покренуле у циљу очувања српске филмске баштине.
 
Нова копија премијерно је приказана на специјалној Вип Кинотека пројекцији 14. децембра 2017. године.
 
У разговору пред публиком, многобројним званицама из културног и јавног живота, редитељ Слободан Шијан, сценариста Душан Ковачевић, глумци Неда Арнерић и Боро Стјепановић и други чланови екипе са задовољством, али и сетом присетили су се настанка чувене комедије.
 
Догађај су употпунили музичари из филма Миодраг и Ненад Костић који су уочи пројекције уживо извели чувену нумеру “За Београд, с фирмом Крстић”.
 
Пројекат Вип Кинотека је успешно настављен и до сада је ново рухо, односно квалитет слике и тона као у време премијере, добило 16 остварења са листе дела која је Југословенска кинотека прогласила за национално културно добро од великог значаја.
 
"Ко то тамо пева" није први српски филм у програму Кан Класик.
 
"Скупљачи перја” Александра Саше Петровића приказани су у тој официјелној селекцији у мају 2017. године, пола века након премијере и освајања Велике награде жирија у Кану.
 
То је био резултат иницијативе Југословенске кинотеке, која је тада израдила нову копију "Скупљача перја".
EUR/RSD 117.1415
Најновије вести