Филм "Мулан" доживео бојкот на друштвеним мрежама

ШАНГАЈ: Премијера спектакл филма "Мулан" у продукцији студија Волт Дизни, чија се радња одвија у Кини, изазвала је реакције и бојкот на друштвеним мрежама због подршке коју је звезда филма упутила хонгконшкој полицији и делимичног снимања које је обављено у регији Синкјанг, саопштила је агенција Ројтерс.
mulan
Фото: Tanjug (Jasin Boland/Disney via AP)

Синкјанг је једна од пет аутономних покрајина Кине, а званично је ујгурски регион.

Демократски активиста из Хонгконга Џошуа Вонг и активни корисници интернета на Тајвану и Тајланду промовисали су хештег "#BoycotMulan" на Твиттеру, након што је овог месеца филм објављен на Дизни платформи за стримовање.

Планирано је да се филм од 11. септембра приказује у биоскопима широм Кине, која је огромно и веома значајно тржиште холивудских студија.

Још у фебруару је редитељка филма Ники Каро изјавила за филмски магазин “The Hollywood Reporter” да је “Дизни” имао пробне пројекције филма са кинеском публиком, при чему је избрисао сцену пољупца између Мулан и њеног партнера на платну, а након захтева кинеских функционера, што је било и све што су они тражили.

Ипак, критике на римејк чувене анимиране Дизни верзије из 1998. започеле су још прошле године, када је филм још био у продукцији, а главна глумица Лиу Иифеи је изразила подршку на друштвеним мрежама полицији у Хонгконгу, која је у то време била ангажована у великим немирима против владе.

Глумица и филмска Мулан није одмах реаговала на све те коментаре преко свог налога на Веибо, кинеској платформи за писање блогова, као ни компанија Дизни.

Активиста Вонг изјавио је за Ројтерс да је оптужио компанију Дизни и позвао људе широм света да никако не гледају најновији “Мулан”.

Учестали позиви на бојкот филма појачани су ове недеље због повезаности са регионом Синкјанг због кинеског угрожавања етничких Ујгура и других муслимана, а што је наишло на критике владамногих земаља, укључујући Америку, али и на критике група за људска права.

Према написима на друштвеним мрежама и све интензивнијим објавама, неколико државних фирми и организација у Синкјангу појавило се на ођавној шпици филма, па је тако Светски ујгурски конгрес са седиштем и Минхену твитовао о томе да се у новом "Мулану" Дизни захваљује бироу јавне безбедности у Турпану, где се налазио логор за интернирање у Источном Туркистану.

Портпарол министарства спољних послова Зао Лиан поновио је да Пекинг негира постојање кампова за преваспитавање у региону, позивајући тамошње струковне и образовне институције и оптужујући антикинеске снаге да покушавају да замагле политику Синкјанга због снимања филма у ујгурској покрајини.

Филм, чији је буџет био чак 200 милиона долара, био је спреман за премијеру још у марту, али како је тада у целом свету избила пандемија ковида 19, следећи термин је био септембар, односно када се ситуација стабилизује.

Прошлог месеца челници компаније саопштили су да се "Мулан" шаље директно на Дизни платформе за гледање филмова, јер ће "прескочити" добар део биоскопа у САД и свету.

Ипак, премијера акционог мелодрамског спектакла „Мулан“ је заказана за петак 11. септембар у кинеским биоскопима, а продуценти се надају да ће остварење финансијски бити успешније него анимирани оригинал од пре 22 године.

Чак је и цртани филм “Мулан” каснио са приказивањем у Кини, након што је Дизнијева драма “Кундун” Мартина Скорсезеа из 1997. године "продрмала" односе Америке и Кине.

Проблем је био што се "Кундун" базира на животу прогнаног Далај Ламе, којег је Кина означила као опасног сепаратисту.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести