Филм о Влади Дивљану подржало 447 људи за месец дана

БЕОГРАД: Преко платформе за групно финансирање "Indiegogo" за нешто више од месец дана прикупљено је 33.306 долара, што је 85 посто од износа неопходног за завршетак снимања филма "Небеска тема" о Влади Дивљану, саопштила је данас продуцентска кућа "Starhill".
Филм о Влади Дивљану
Фото: Tanjug

Укупан износ од 39.000 долара неопходан је за преосталих 14 снимајућих дана, а након снимања следи постпродукција филма.

Уколико новац путем кампање за групно финансирање буде прикупљен, снимање се наставља 10. јуна.

Филм је до сада, за 34 дана кампање, подржало 447 људи, а презентација на платформи "Индиегого" имала је чак 38.016 посета. 

Те бројке се из сата у сат мењању, а подршка стиже из Србије, Хрватске, САД, Швајцарске, Немачке, Русије, Уједињењих Арапских Емирата, Данске, Канаде, Холандије, Велике Британије и још 27 земаља. 

Кампања је почела 5. априла и траје 60 дана.

Продуцент наводи да уколико до 5. јуна буде прекорачен иницијални циљ од 39.000 долара, додатни новац искористиће за постпродукцију филма.

Кампање за групно финансирање (енг: crowdfunding) стандардан су начин прикупљања средстава у свету код независних филмова. 

Процес се одвија путем интернета, а циљ је укључити већи број људи који малим уплатама кумулативно доводе до износа довољног за реализацију и продукционо захтевних пројеката. 

Процес је транспарентан јер у реалном времену за сваки пројекат може се видети колико је новца за њега прикупљено и колико је људи учествовало. 

Продуцент наглашава да "crowdfunding" омогућава валидацију саме идеје код публике пре него што пројекат буде завршен.

"Небеска тема" сценаристе и редитеља Младена Матичевића је дугометражни документарнии филм са елементима играног филма о музичару Влади Дивљану. 

У њему учествују најзначајнији аутори са ex-Yu простора, који ће специјално за ову прилику снимити (и у филму изводити) нове верзије чувених Дивљанових песама. 

Такав ауторски приступ и велики број атрактивних учесника чини овај филм јединственим пројектом какав још није виђен на нашим просторима.

Филм је по форми и наративној структури сличан односно сродан свом главном јунаку - истовремено и документ и бајка, и урбан и емотиван и романтичан, истиче продуцент.

У филму учествују Дарко Рундек, Момчило Бајагић Бајага, Светозар Цветковић, Зденко Колар, Александар Шандоров, Душан Страјнић (Stray Dogg), Младен Јуричић Макс, Срђан Гојковић Гиле, Срђан Шапер, Горанка Матић, Момчило Мома Рајин, Дина Дивљан, Стеван Дивљан и Павле Дивљан, Ивана Шољан, Emil Tedeschi, Бојана Вунтуришевић, Душан Којић Која и други.

У последњих годину дана снимљено је 80 посто филма "Небеска тема" на локацијама у Београду, Загребу, Бечу, Ровињу и на Брачу.

Филм су, поред Владиних пријатеља, подржали Филмски центар Србије и Центар за културу Влада Дивљан.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести