Филм "Отац" Срдана Голубовића отвара 49. СОФЕСТ

БЕОГРАД: Четрдесет девето издање Филмског фестивала у Сопоту - СОФЕСТ, у извршној продукцији Центра београдских фестивала - ЦЕБЕФ, биће одржано од 7. до 11. јула у Центру за културу Сопот под слоганом "У предворју јубилеја", као подсећање и најава да ће фестивал наредне године доживети своје 50. издање.
e
Фото: Youtube Printscreen

У главном такмичарском програму наћи ће се 15 домаћих остварења и копродукција, а фестивал ће отворити филм "Отац" редитеља Срдана Голубовића, коме ће ово бити прво фестивалско приказивање након укидања ванредног стања.

Голубовићев филм је у фебруару имао светску премијеру на Берлинском филмском фестивалу, где је освојио две значајне награде - за најбољи филм у програму “Панорама” по избору Екуменског жирија, као и Награду публике у истој селекцији.

На Фесту у Београду добио је награду ФЕДЕОРА за најбољи филм, док је Горан Богдан добио награду за најбољу мушку улогу.

“Сва три моја филма су освојила главну награду на Софесту тако да се, самим тим, ја тамо добро осећам. Волим да дођем и драго ми је да фестивал опстаје. СОФЕСТ је веома значајан за ту средину, посебно као фестивал која има сада већ толико дугачку традицију”, казао је Голубовић.

Он се осврнуо и на тренутно стање у кинематографији истакавши да је било страшно интензивно око Берлина и Феста.

"Сад се ођедном све то враћа, али нажалост цела једна филмска година, у целом свету, претрпела је велики губитак. Биће тешко са биоскопима, неће се људи тако лако враћати, али мислим да су летњи фестивали веома важни да се то догоди", казао је редитељ.

"Отац" је прича о човеку коме одузимају децу због његовог сиромаштва.

То је прича о губитнику, отпаднику и пониженом човеку који кроз своје путовање пешке од села на југу Србије до престонице, са једног краја земље на други, из протеста, достојанства и жеље да се докаже себи и другима, из очаја - постаје херој.

СОФЕСТ се, заједничким напорима организационог тима из Београда и Сопота, са великом пажњом припрема за велики јубилеј наредне године - педесетогодишњицу манифестације.

Председник одбора фестивала је Живорад Милосављевић, председник општине Сопот, уметнички директор фестивала је Александар Аврамовић, док је директор Цебефа Дамир Хандановић.

Оснивач фестивала је Град Београд, а домаћини су Центар за културу Сопот и Општина Сопот.

Све пројекције филмова ће бити у сали Центра за културу Сопот, улаз је слободан, уз бесплатне улазнице.

СОФЕСТ је основан 1972. године под називом Слободарске филме свечаности и тих година биле су фестивал филмског стваралаштва који се по карактеру и циљевима разликовао од већине до тада постојећих.

Основни циљ овог фестивала био је да окупи филмске ствараоце чији су филмови прожети слободарским и хуманим порукама, уз приказивање филмова са идејном и уметничком садржином којом се битно доприноси реафирмацији идеја слободе и општедруштвеног прогреса.

Током свог постојања, Слободарске филмске свечаности су постале интернационална филмска смотра.

Године 1989. град Београд је уврстио Слободарске филмске свечаности у ред својих манифестација.

У складу са променама у друштву током деведесетих година прошлог века и Слободарске филмске свечаности су преименоване у Филмски фестивал Сопот, а због економских тешкоћа и изолације земље, Фестивал је од међународне манифестације постао фестивал домаћег филма.

Године 1996. организацију Филмског фестивала поново преузима Скупштина општине Сопот све до 2007. године, када фестивал поново постаје манифестација у области културе од значаја за град Београд, коју данас организује Центар београдских фестивала - ЦЕБЕФ.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести