Филм "Шавови" добио награду на фестивалу у Софији

БЕОГРАД: Филм "Шавови" добио је специјално признање на Међународном филмском фестивалу у Софији, саопштили су данас из Филмског центра Србије.
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs
У оквиру летњег издања фестивала приказано је, на отвореном и онлајн, 111 филмова из 48 земаља.
 
На церемемонији доделе награда, одржаној 6. јула, саопштено је који су филмови издвојени.
 
Гран-при је добио бугарско-катарски филм "Сестра", док је најграда за Најбољи балкански филм припала турско-немачко-холандско-грчкој копродукцији "Три сестре".
 
У овој другој, балканској селекцији "Шавови" добили су поменуто специјално признање.
 
Од своје премијере на Берлинском филмском фестивалу, "Шавови" су имали веома успешан фестивалски живот поставши један од најнаграђенијих српских филмова у 21. веку.
 
Овај српски филм настао је и уз подршку Филмског центра Србије, као копродукција наше земље са Словенијом, Хрватском и Босном и Херцеговином, а на Берлинском филмском фестивалу је приказан у званичном програму "Панорама" и освојио две награде - Награду за најбољи европски филм у тој програмској целини и Другу награду публике.
 
На ФЕСТ-у је награђена Снежана Богдановић за улогу Ане у овом филму, док је филм као целина понео и награду жирија ФИПРЕСЦИ и награду Небојша Ðукелић.
 
Филм је потом наставио запажен и успешан фестивалски поход по Србији, региону и читавом свету, а био је и део редовног биоскопског репертоара у нашој земљи.
 
"Шавови", прича са елементима трилера и мелодраме, бави се темом новорођених беба несталих из болница у Београду које су годинама, а по сведочењима стотина родитеља проглашаване умрлим а заправо продаване на усвајање.
 
Сценарио за филм инспирисан је сведочењем једне од мајки, кројачице из Београда, која верује да јој је дете отето пре више од 20 година.
 
Ова мајка је провела године по судовима и општинама покушавајући да доказе своју сумњу и верује да је после двадесет година потраге и борбе успела да пронађе свог несталог сина, младића од 20 година који живи са својом новом породицом у околини Београда.
EUR/RSD 117.1484
Најновије вести