Филм Срба из САД у такмичарском делу фестивала у Москви

БЕОГРАД: Филм "Сладолед" (Ice cream), у чијој реализацији кључну улогу има група Срба из САД, приказан је у такмичарској конкуренцији на 44. Московском међународном филмском фестивалу, чији ће победник бити сутра проглашен.
s
Фото: Youtube Printscreen

Уз главног јунака тог краткометражног остварења Игора Обрадовића из Чикага у препуној сали на синоћној пројекцији били су и представници амбасаде Србије у Москви.

Обрадовић за Танјуг каже да је, захваљујући фестивалу, који се завршава у петак када ће бити проглашени победници у свим категоријама, цео свет био у Москви.

Москва је захваљујући филму ових неколико дана била свет. ''Сладолед'' је био један од 18 кратких филмова који су ушли у конкурценцију за награду. Самим тим што смо изабрани у такмичарски део фестивала је огроман успех за све наше српске емигранте, навео је Обрадовић који је са филмом већ учествовао на фестивалу у Палм Спрингсу, а после Москве иде у Њу Мексико на Албукерки филмски и музички фестивал.

Додао је да обично московски фестивал добије више од хиљаду пријава од којих је за такмичарски део изабрано само 18.

Конкуренција је веома јака, невероватно квалитетни филмови стигли су из целог света из Мексика, Индије, Ирана, Еквадора, САД, Србије, Израела, Кине, Швајцарске, Француске, Шаније, Јужне Кореје, Аустралије..., рекао је Обрадовић.

Он је нагласио да их посебно радује што су сви ти значајни фестивали од Калифорије, преко Русије до Новог Мексика, прилика да се кроз њихов дебитантски филм, чује и српски.

Радња филма "Сладолед" дешава се у Чикагу, а почиње када Раде, нови имигрант из Србије, а кога Обрадовић глуми, крене да купи сладолед у средини у којој нико не говори енглески и тако почиње низ догодовштина или прецизније комедија апсурда.

Обрадовић, глумац Српског театра из Чикага, подсећа да је фестивал у Москви покренут 1935. године, да су на њему уцествовали многи глумци и редитељи, од Федерика Фелинија, преко Софије Лорен, Рицарда Бартона, до Роберта де Нира, Мерил Стрип, Никите Михалкова и Емира Кустурице.

Уз Обрадовића, важно место у филму заузимају и Стив (Светозар) Спремо који је сценариста и редитељ, Срђан Срденовиц, као директор фотографије и камерман, као и девојчица Анђелина Обрадовић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести