Филм"Дневник Диане Будисављевић" на програму 11. новембра

БЕОГРАД:  На петнаестом јубиларном филмском фестивалу Слободна Зона који ће биће одржан од 7. до 12. новембра 2019. године у седам биоскопских дворана у Београду, Новом Саду и Нишу у оквиру такмичарске селекције - Хоризонти Балкана - биће приказано шест остварења, међу којима највише пажње изазива хрватски филм "Дневник Диане Будисављевић" редитељке Дане Будисављевић.
b
Фото: Youtube Printscreen

Српска премијера овог остварења које говори о Диани Будисављевић, Аустријанки, удатој за Србина у Загребу, која је организовала акцију спасавања и збрињавања око 10.000 српске деце из усташких логора у Хрватској током Другог светског рата, заказана је за 11. новембар.

Филм је на Пулском филмском фестивалу 2019. године освојио шест награда

Филм представља црно-белу фузију играног, документарног и архивског материјала, драматизације аутентичних догађаја, филмских натписа, компоноване експерименталне и класичне музике.

Избор за селекцију - Хоризонти Балкана направили су Јеленеа Максимовић и Иван Бакрач,а обележиће га филмови који се баве алармантним порастом насиља и десног екстремизма, етничким и социјалним тензијама али и активизмом и начинима борбе против недемократских режима, паралелних криминалних структура и незајажљивости либералног капитализма.

Дугометражни документарни филм Андреја Коровљева "Туста" приближава нам живот Бранка Чрнца Тусте, фронтмена легендарног панк-рок бенда КУД Идијоти из Пуле.

Филм македонске редитељке Теоне Стругар Митевске "Бог постоји: њено име је Петрунија" имао је премијеру на овогодишњем Берлиналу где је донио Награду екуменског жирија. Филм је добитник неколико награда на летњим фестивалима и фаворит публике.

И документарни филм српске ауторке Јелене Раденовић "Уметност сећања" подсећа нас на наслеђе прошлости. То је филм о монументалним споменицима подигнутим у периоду социјализма на тлу бивше Југославије.

Минималистички дебитантски филм" Чудовишта" румунског редитеља Мариуса Олтеануа окреће се унутрашњој, личној борби и преиспитује однос главних протагониста кроз њихове сусрете са потпуним странцима.

У документарном омнибусу "Палата за народ" бугарских редитеља Георгија Богданова и Бориса Мисиркова главни протагонисти су грађевине у Москви, Софији, Букурешту, Берлину и Београду које представљају ремек-дела архитектуре из периода социјализма и сведоче о историјским преокретима у Источној Европи у другој половини двадесетог века.

Архивски материјали, интервјуи, савремени снимци, гласови наратора и цитати граде структурално комплексан омаж овим изузетно значајним грађевинама.

Петнаести јубиларни филмски фестивал Слободна зона ће 7. новемнра отворити филм "Арета Френклин – Амазинг грејс" у Комбанк дворани, Културном центру Новог Сада и нишком Синеплексу

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести