Филмови из фонда Кинотеке доступни на интернету

БЕОГРАД: Материјали Југословенске кинотеке доступни су на каналима Јутјуб и Вимео, где заинтересовани могу бесплатно да виде одабране инсерте из богатог фонда ове институције културе, као и филмове који се баве историјом, етнологијом, културом.
film pixabay
Фото: pixabay.com

Како су саопштили из Кинотеке, акценат је на представљању историје Србије и Југославије, некадашњег живота, изгледа градова, живота обичних људи на овим просторима, као и важне историјске личности и догађаји.

"За сада су то документарни материјали из периода до 1945. године, на које Југословенска кинотека има право", кажу из ове институције.

Филмови из фонда Југословенске кинотеке који сведоче о бурним и славним данима Првог светског рата доступни су свим заинтересованим бесплатно на веб платформи Еуропеан Филм Гатеwаy, као и на званичном Вимео профилу Југословнеске кинотеке.

Кинотека је као учесник међународног пројекта Еуропеан Филм Гатеwаy поставила избор из своје колекције документараца међу којима су "Солунски процес" (1917), "Улазак српске војске у Скопје" (1918), "Прослава пробоја Солунског фронта" (1928)...

Могу се видети и касније снимани документарни филмови "Церска битка" и "Колубарска битка" у режији Светозара Павловића, "Марш смрти" Миомира Стаменковића и други, али и дугометражни играни филмови на тему Првог светског рата као што су "С вером у Бога" Михајла Поповића и чувени "Марш на Дрину" Жике Митровића.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести