Филмови са Берлинала на ФЕСТ

БЕОГРАД: Публика ФЕСТ-а имаће прилику да међу првима у свету погледа неколико остварења, одмах након премијере на престижном Берлинском фестивалу који је почео у четвртак.
film fest, tanjug
Фото: Tanjug

У Главном такмичарском програму приказује се филм "Био сам код куће" Ангеле Шанелец, који је рађен у копродукцији са Србијом, те ће се тако и на ФЕСТ-у такмичити за "Београдског победника" у програму "Српски филм (Србија и пријатељи)". 

Филм, чији је директор фотографије Иван Марковић, говори о самохраној мајци чији млади син нестаје на недељу дана, а затим се враћа без икаквог објашњења, иако и мајка и његови учитељи мисле да је нестанак узрокован траумом због губитка оца. 

У трци за "Златног медведа" је и нови, 18. филм Франсоа Озона, "Милошћу Божјом". 

Заснован је на истинитом скандалу сексуалног злостављања у католичкој цркви, филм говори о тројици средовечних мушкараца који одлуче да се суоче са свештеником који их је злостављао као младе. 

У програму "Панорама" светску премијеру имаће српски филм "Шавови" Мирослава Терзића. 

Описан као мешавина мелодраме и трилера, филм говори о крађи беба и заснован је на истинитој исповести једне кројачице из Београда која сумња да јој је пре много година беба украдена из породилишта и дата на усвајање. 

У главном програму ван конкуренције биће приказан филм "Човек из сенке" Адама Мекеја, који је и један од фаворита за Оскара са чак осам номинација, а говори о бившем америчком потпредседнику Дику Чејнију кога тумачи Кристијан Бејл.

У програму "Lola at Berlinale", у коме се приказују најбољи немачки филмови, нашао се "Брусхалтер" који се на ФЕСТ-у приказује у Главном такмичарском програму.

Немачки редитељ Веит Хелмер стоји иза ове неме поетске комедије о азербејџанском машиновођи чији воз случајно откида плави чипкани грудњак са жице за веш, а он се затим упушта у авантуру да пронађе његову власницу. Главну улогу тумачи Предраг Мики Манојловић.

На ФЕСТ-у ће бити и неколико наслова који су премијерно приказани на прошлогодишњем "Берлиналу". 

"Не брини, неће он далеко стићи" је нови филм култног редитеља Гаса ван Санта, горко-слатка комедија о параплегичару који проналази излаз из безнадежне ситуације кроз цртање црнохуморних, политички некоректних стрипова. 

"Лимунада" о младој Румунки која се суочава са тешкоћама у покушају да изгради нови живот у Америци, филм је румунске редитељке Јоане Уруичару, која је ове године члан жирија ФЕСТ-овог Главног такмичарског програма. 

"Три дана у Киброну" редитељке Емили Атеф говори о глумици Роми Шнајдер и три дана током којих је кроз редак интервју и фото сесију оголила своју душу.

Берлински филмски фестивал, 69. по реду, траје до 17. фебруара, док ће се 47. ФЕСТ одржати од 22. фебруара до 3. марта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести