Филмови са Феста и у Новом Саду

Иако ће целокупан програм овогодишњег Међународног филмског фестивала у Београду бити објављен тек 24. јануара, већ сад је познато да ће неколико остварења награђених “Златним глобусом”, којим Холивудско удружење страних новинара често маркира најозбиљније кандидате за Оскара, моћи да види и новосадска публика у оквиру ревије филмова са Феста.
е
Фото: Youtube Printscreen

Међу осталим се може очекивати „Зелена књига”, добитник три „Златна глобуса” - за најбољу комедију, за главну мушку улогу (Махершала Али) и за најбољи сценарио. Иначе, пре неколико седмица Али и његов филмски партнер Виго Мортенсен добили су и номинације Удружења глумаца Америке у категоријама главне односно споредне мушке улоге, чиме су практично потврдили и номинације за Оскара, које ће бити објављене 22. јануара.

Филм је, иначе, смештен у шездесете године прошлог века и прати префињеног пијанисту Дона Ширлија (Али) који креће на турнеју по расизмом задојеном америчком југу и као возача ангажује неотесаног избацивача из Бронкса (Мортенсен).

Фест ће отворити “Фавориткиња“ Јоргоса Лантимоса, црнохуморна историјска драма која је главној глумици Оливији Колман добила је “Златни глобус” за најбољу женску улогу у комедији. Она је на платну оживела заборављену британску краљицу Ану, која време радије троши на трке јастога него на владање краљевством, што користе две дворске даме које се боре за место владарке из сенке.

Иако није званично потврђено, највероватније ће се међу филмовима, које ће моћи да погледају и овдашњи љубитељи седме уметности, наћи и „Жена”, остварење које је донело Глен Клоуз трећег “Златног глобуса“,  затим „Потпредседник”, у којем Кристијан Бејл маестрално тумачи Дика Чејнија, потпредседника САД у време док је у Белој кући столовао Џорџ В. Буш, те “If Beale Street Could Talk“ Барија Џенкинса, познатог по остварењу “Месечина”, а који овог пута у фокусу има младу Афроамериканку која се бори да докаже невиност свог неправедно осуђеног љубавника... Подсетимо, 47. Фест биће отворен 22. фебруара, а уколико буде по слову традиције, новосадска ће ревија почети дан касније.

        М. С.

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести