Филмови са Феста и у Новом Саду

Најугледнији међународни филмски фестивал Фест, који се 50. пут одржава у Београду, имаће своје представнике и у новосадском биоскопу Арена синеплекс.
Промо
Фото: Промо

Најбољи филмови из 2021. у Новом Саду биће приказивани од 27. фебруара до 7. марта, под слоганом Феста „Нови храбри свет“. Први Фест, одржан 1971, имао је слоган „Храбри нови свет“, а ова ига речима и значењима потиче још од Шекспира, да би је касније популаризовали многи књижевници, закључно са најпознатијим делом Олдуса Хакслија из тридесетих година 20. века.  Аутори као што су Меги Гиленхал, Пол Томас Андерсон, Стефан Арсенијевић, Одри Диван, Милош Пушић, Шон Пен, Кенет Брана, својим филмовима сигурно да утичу на нашу слику света, а публика ће моћи да види још много других ауторских остварења и на основу њих формира властити доживљај.

И поред међународних перјаница Феста, пажњу домаће, новосадске публике, сигурно да привлачи највише филм „Хероји радничке класе“ Милоша Пушића, који из филма у филм одраста у веома озбиљног филмског аутора. Тако после изузетно запаженог филма „Мој јутарњи смех“ из 2019. сада је пред публиком филм „Хероји радничке класе“ у којем главне улоге играју Јасна Ђуричић и Борис Исаковић. Тему филма, због, наслова, готово да је непотребно представљати, остаје само да се види како оне резонује у данашњем времену, када бити херој радничке класе звучи готово бизарно.

„Хоћу мужа“ Соње Карпуњине, филм је који ће такође бити приказан премијерно, а повезница са домаћом публиком сигурно ће бити нова улога миљеника наше, али и руске публике, Милоша Биковића. Додатно привлачи податак да је реч о романтичној комедији, жанру који иако није на топ-листама светских фестивала, и даље много значи у филмској уметности. Да до краја будемо локал-патриоте, посебно ћемо најавити филм „Страхиња Бановић“ Стефана Арсенијевића, који сем наслова, наизглед нема ништа заједничко са једном од наших најлепших народних епских балада, па ни са драмом Борислава Михајловића Михиза. Филм Стефана Арсенијевића прати потуцање једног афричког расељеника у потрази за својом вољеном, од немила до недрага. Наслов за интернационалн сцену гласи „Ez far ez aj ken vok“ (Докле год могу да ходам), што такође сликовито описује тему филма.  

Од међународне понуде, свакако да највише пажње привлаче остварења са најзначајнијим наградама из света филма. „Титанијум“ Жулије Дукорно, добитник „Златне палме“ у Кану, посвећен „људима-хибридима“, не препоручује се млађој и осетљивијој публици. „Догађај“ Одри Диван освојио је „Златног лава“ у Венецији, а такође се бави врло деликатном темом абортуса. На овогодишњем 50. ФЕСТ-у у Арени синеплекс, у Новом Саду, публика ће имати прилику да погледа и три филма која су номинована за престижну награду „Оскар“. Филм „Белфаст“ Кенета Бране номинован је у категорији за најбољи филм, режију, оригинални сценарио, споредну мушку (Кијеран Хиндс) и споредну женску (Џуди Денч) улогу. Филм „Пица од сладића“ Пола Томаса Андерсона номинован је за најбољу режију, најбољи филм и најбољи оригинални сценарио. Филм „Мрачна кћи“ Меги Гиленхал има номинације за најбољу женску улогу (Оливија Колман) и за споредну женску улогу (Џеси Бакли).

Традиционално, многи филмови који су на програму ФЕСТ-а неће бити приказивани касније на редовним репертоарима биоскопа. Међу њима су „Пица од сладића“, „Дан мајке“ и „Џокеј“.      

И. Бурић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести