У дворцу Богдана Дунђерског снима се филм „Буди бог с нама”

БЕЧЕЈ: Дворац Богдана Дунђерског, хотел „Фантаст” крај Бечеја, затворио је врата за госте, али је ових дана отворио за филмску екипу предвођену редитељем антологијских дела српске кинематографије Слободаном Шијаном, који режира филм посвећен заборављеном пиониру наше филмске уметности Бошку Токину.
10 Reditelj Slobodan Šijan sa glimcima Slobodom Mićalović i Milošem Bikovićem
Фото: В. Јнаков

Главну улогу у филму „Буди Бог с нама“, како се звао нестали први авангардни српски филм, тумачи Милош Биковић. Тим поводом на тереси дворца Богдана Дунђерског одржана је званична конференција за медије.

Како је известио у име продуцентске куће „Гаргантатуа Филмс“ Марко Паљић, прва клапа снимљена је још децембра 2019. године у Београду и Панчеву, а у Бечеју се снимају најважније сцене филма. Реч је о веома широком копродукцијском пројекту, чак, седам земаља, који је подржан од најважнијег европског филмског фонда – Медиа Цреативе Еуропе.

- До сада смо снимили добре ствари, поготово ако се зна какве су нас епидемиолошке околности пратиле, а последњих дана и временске. Окружен сам дивном екипом глумаца и ово ми је искуство рада са новом генерацијом филмаyија. Иако моје интересовање о Бошку Токину датира из филмске младости, када сам се сусрео са његовим критикама, тек сада су се стекли услови на снимим филм о њима. Ово није биографски филм, већ више фантазија о судбини интелектуалаца у променљивим временима, филм о младим људима и њиховом схватању живота – рекао је Слободан Шијан.

Фото: В. Јанков

Маестро Слободан Шијан се, ни овог пута, не одриче комедиографског жанра, мада он није омиљен код критичара, али јесте код гледалаца, и одлучио је да филм „Буди Бог с нама“ ради у тој комуникативнијој и популарнијој верзији. Шијан први пут сарађује са новом генерацијом глумаца, а ово је први пројекат у ком заједно играју Милош Биковић и Слобода Мићаловић.

- Поред чињенице да режију потписује таква величина као што је Слободан Шијан, важност филма је што је то рехабилитација Бошка Токина и његових истомиљеника од пре једног века. Добро је да одређене „рупе“ колективног сећања исправљамо - додаје Милош Биковић, док је добру атмосферу и задовољство тимским радом изразила његова колегиница Слобода Мићаловић.

Сценаристкиња Биљана Максић вели да се познаје и дружи са Слободаном Шијаном четири деценије, а тек сада су се стеклу услови да заједно сарађију на истом филму. Небојша Дугалић није откривао свој лик, али је одао да је свој филмски укус градио, као и генерације, на Шијановим филмовима.  - Посебно се радујем што сам приметио исти креативан дух код Слободана Шијана, дечачку и зрелу стваралачку енергију, с неизбежним осмехом - додаје Небојша Дугалић.

Поред глумаца који су присуствовали званичној конференцији за медије, на овом филму раде још многе звезде српске и регионалне кинематографије - Горан Богдан, Андрија Милошевић, Денис Мурић, Ненад Окановић, Никола Ракочевић, Виктор Савић, Милош Самолов, Сергеј Трифуновића...

В. Јанков

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести