Филмски центар обележио 60 година постојања

БЕОГРАД: Филмски центар Србије обележио је 60. годишњицу свечаном церемонијом у Југословенској кинотеци.
film, ilustracija pixabay
Фото: pixabay.com

У Сали Макавејев у име установе од националног значаја задужене за делатности у области српске кинематографије, великом броју званица обратили су се председница Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван и директор Гордан Матић.

На свечаности су додељене и награде за допринос кинематографији и сарадњи са Филмским центром Србије - Радмили Петронић, Љубици Миленковић Татић, Ђорђу Кадијевићу, Бору Драшковићу, Желимиру Жилнику и представницима Филмских центара из БИХ, Италије, Француске, Црне Горе, Словеније и Албаније.

Јелена Триван је подсетила да је српска кинематографија не само једна од најстаријих, већ да има и једну од најдуговечнијих институционалних подршки.

"Институт за филм је подржавао тадашњу савезну кинематографију, развој партизанског филма и Црног таласа, преводилачке делатности у области филма. Био је нека врста потпуно модерног центра за усавршавање и обучавање филмских радника. Данас је то Филмски центар Србије који располаже великим финансијским средствима и подржава 60 филмова различитог метра годишње. То је велики посао који говори да ми јесмо велика филмска нација", рекла је председница УО.

Триванова је истакла да су планови за наредни период велики и да следеће године уводе државну копродукцију са Французима, на основу специјалног споразума, а у плану је и снимање већег броја филмова него до сада.

Директор Филмског центра Србије Гордан Матић, поводом значајног јубилеја, казао је да је велика одговорност и част бити на том месту у овом тренутку, захваливши притом "свим колегама који су пре њега носили Филмски центар на својим леђима и због којих је данас ту где јесте."

"Филмска уметност код нас веома је вибрантна. Она стално тражи нове правце и нема одмора. Филмски центар Србије покушава да одржи један модерни ритам производње - праћења пројеката од развоја сценарија до приказивања у дигитализованим биоскопима. Улажемо доста средстава и трудимо се да осавременимо многе ствари. ФЦС је и после 60 година стабилна институција која се труди да, пре свега, помогне ауторима да направе што боље филмове и да буде нека врста сервиса преко којег ће људи преносити своје приче будућим генерацијама. То је и даље најбитније", закључио је Матић.

Директор је додао да су филмови ти који ће говорити својим квалитетом о ономе што за време својих мандата буду чинили, као и да верује да ће се остварења која буду стварале нове генрације дуго памтити.

Мирољуб Вучковић подсетио је присутне на дугу традицију Филмског центра, његове почетке, рад и људе, филмске уметнике и раднике који су били део великог стабла кинематографије.

Један од гостију био је и Матје Фурне из Филмског центра у Француској који је овом приликом изразио велико задовољство што је део прославе овог јубилеја и истакао значај споразума који су у јулу потписале Србија и Француска, а који се тиче будуће сарадње у филмској индустрији.

"Велико је задовољство што смо овде и што ћемо моћи да проширимо сарадњу и сагледамо следеће кораке. Такође, планирамо да организујемо копродукцијски семинар са српским продуцентима у Паризу", казао је Фурне.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести