Филмски центар Србије суфинансира Руски конзул, Баук...

БЕОГРАД: Пројекти дугометражних играних филмова Мирослава Лекића, Горана Радовановића и Растка Петровића прошли су на септембарском конкурсу за суфинансирање Филмског центра Србије, пише на сајту ове институције културе. 
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

Ову одлуку донео је Управни одбор ФЦС на седници 24. децембра, на основу предлога комисије у којој су били редитељи Михајло Вукобратовић, Бојан Вук Косовчевић и Марко Новаковић, управник Музеја Кинотеке Марјан Вујовић и композитор Игор Перовић.

Мирослав Лекић ће бити у прилици да сними филм "Руски конзул" сценаристе Игора Бојовића, који се заснива на истоименој књизи Вука Драшковића. 

Лекићев пројекат добио је од Филмског центра Србије 36 милиона динара. 

На конкурсу ФЦС који је објављен 10. септембра одобрена су средства и за снимање филма "Баук" сценаристе и редитеља Горана Радовановића, као и за дебитантско остврење "По лавежу се базен познаје" редитеља Растка Петровића. 

"Баук" је снажна и вишеслојна прича о НАТО бомбардовању Србије, испраћена из визуре осмогодишњег дечака. 

Од ФЦС је тај пројекат добио 30 милиона динара, баш као Петровићева духовита тинејџерска прича о одрастању групе дечака. 

Међу пројектима за које је комисија дала препоруку будућим конкурсним комисијама ФЦС за квалитетније пројекте, којима је због ограничених финансијских средства овог пута изостала подршка, нашли су се "Сеновити Медитеран", у режији Ивана Јовића, "Приватне одлуке" редитеља Николе Љуце, "Чулова искушења", у режији Данила Бећковића. 

На овој листи су и два дебитантска филма - "Изолација" редитеља Марка Бацковића и "У сигурним рукама" редитеља Ивице Видановића и Бранислава Јевића 

Комисија је предложила УО ФЦС да размотри и могућност обезбеђивања средстава потребних за довршетак филма "Хероји радничке класе", редитеља Милоша Пушића, ван фонда новца предвиђеног за конкурс, с обзиром да је реч о малом износу, а овај филм је, како је истакнуто, храбро и ангажовано критичко дело.

Међу ауторима чији пројекти дугометражних играних филмова нису прошли на конкурсу ФЦС су Срђан Драгојевић, Пуриша Ђорђевић, Слободан Скерлић, Младен Ђорђевић, Дарко Лонгулов, Радивоје Раша Андрић...

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести