Филмски фестивал Белдокс одложен за септембар

БЕОГРАД: Међународни фестивал документарног филма Белдокс ће се, четврти пут, и ове године одржати у септембру уз подршку Европске уније кроз програм Креативна Европа Медиа, а тачан термин одржавања ове филмске смотре биће накнадно објављен, најавили су из организације фестивала.
beldoks tanjug video
Фото: Tanjug (Video)

Од 2015. године када је Србија приступила овом програму, Удружење Белдокс је 13 пута до сада добило подршку овог програма за пројекте: Белдокс међународни фестивал документарног филма (4 пута), Beldocs Industry /Beldocs Market (4 пута), #europeanfilmchallenge (3 пута), и АВА Doc (2 пута).

Медиа препознаје Белдокс као један од водећих филмских фестивала у региону Западног Балкана, који се континуирано развија и професионализује у складу са европским стандардима, каже се у саопштењу организатора фестивала.

Овогодишње издање фестивала Белдокс првобитно је требало да се одржи од 8. до 15. маја, али је због пандемије вируса Ковид-19 одложено за септембар.

Тачни датуми ће бити накнадно објављени.

Програм ће, како најављују организатори бити "експлозиван, визуелно, тематски и географски веома разноврстан и атрактиван".

На репертоару ће се, како је планирано, наћи бројни филмови великана савременог филма, програм "Фокус: "Норвешка" посвећен норвешкој документарној кинематографији, специјални програм на тему истраживачког новинарства "И као интегритет”, као и последњих година формиране програмске целине на које су љубитељи Белдокса већ навикли да рачунају.

У фестивалском програму биће приказано преко 120 документарних филмова и ВР/АР садржаја.

У плану је и богат програм за филмске професионалце са Западног Балкана, постсовјетских земаља, али и из других земаља из Европе, у оквиру кога ће 30 пројеката у различитим фазама развоја и продукције бити развијано и представљено потенцијалним купцима из Европе - телевизијским уредницима, представницима ВоД платформи, агентима продаје, националним фондовима, дистрибутерима итд.

Овај програм је од изузетног националног значаја јер стимулише развој националне савремене документарне кинематографије, кроз бројне програме и повезивања с релевантним међународним актерима филмске индустрије.

У оквиру Beldocs Teen програма за више основце и средњошколце на репертоару ће бити пет документарних филмова с професионално модерираним разговорима након пројекција, а биће формиран и Белдокс каталог филмова који ће бити на располагању наставницима да их користе у званичној настави или ваннаставним активностима.

У оквиру тог програма биће премијерно приказани филмови средњошколаца који су учествовали на радионици MiniDoc у организацији Белдокса.

Beldocs Teen је такмичарског карактера, те средњошколски жири већ трећу годину за редом награђује најбољи филм.

Програм Белдокс Ехо, у оквиру којег овај фестивал организује гостујуће пројекције у разним градовима Србије, у плану је и ове године.

Ускоро почиње и нови круг такмичења #europeanfilmchallenge, а Белдокс ће победника наградити одласком на Венецијански филмски фестивал.

У случају да фестивал не буде одржан, победник добија пројектор и годишњу претплату за dafilms.com - онлајн биоскоп за документарне филмове.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести