Филмски фестивал „Породица народа панонско-подунавских земаља“ у Сомбору

Други Филмски фестивал „Породица народа панонско-подунавских земаља“ почиње данас у Сомбору и трајаће пет дана, до 16. јула, током којих се очекује да ће бити приказано 15 филмова.
Iz filma „Poslednji Srbin u Hrvatskoj” Foto: promo
Фото: Из филма „Последњи Србин у Хрватској” Foto: промо

Свечано отварање фестивала, чији ће сви програми бити бесплатни, заказано је за 21 сат у башти „Кабаре”, простору између Народног позоришта и Дечијег одељења Градске библиотеке „Карло Бијелицки“, док ће један сат раније у Градском музеју бити отворена изложба „Плакати канских победника”.

Сви фестивалски филмови ће бити приказивани на отвореном, односно у башти „Кабаре” код позоришта, дворишту Градског музеја, дворишту Жупаније и дворишту Мађарске касине, а уколико метеоролошки услови то не дозволе, пројекције ће се одржати у просторијама Народног позоришта Сомбор (Велика сцена - Главна такмичарска селекција, Студио 99 - селекција „Аутори филмова до 30 година”), док ће пратећи програми бити у Малој сали Културног центра.

На фестивалу ће бити додељење награде у селекцији Главни тамичарски програм – Златни целтис за најбољи филм у целини, те Целтис за најбољег глумца и глумицу фестивала, за најбољег младог глумца односно глумицу до 30 година старости, а у селекцији „Аутори филмова до 30 година“ награда за најбољи филм и по одлуци Дирекције Фестивала награда „Ернест Бошњак“ за изузетан допринос развоју српске кинематографије. Селектор главног програма је Зоран Живковић а селектор остварења младих аутора Јован Јелисавчић. Стручни жири главне селекције чиниће глумица Тања Бошковић, глумац Жарко Радић и новинар и књижевник Радоман Кањевац. Жири селекције „Аутори филмова  до 30 година” су глумице Маја Шуша и Милица Гојковић и директор Филмског фестивала у Нишу Срђан Савић.


Вече носталгије за крај

Селекција „Core Diplomatiljum” обухвата два дугометражна филма у продукцији италијанских аутора, а по избору представника амбасаде републике Италије у Београду – „Дечко од злата” Пупи Аватија и „Пучини и девојка” у режији Паола Бенвентија. У селекцији „Кад би Сомбор био Холивуд” биће приказани филмови „Живот је леп” Бора Драшковић и „Панама” Павла Вучковића. Свечано затварање фестивала је 16. јула у 21 сат када ће у оквиру пројекције „Вече носталгије” бити приказан филм „Љубав и мода” аутора Љубомира Радичевића.


Главни тамичарски програм представиће филмове из земаља дунавско-панонског региона, односно Немачке, Мађарске, Хрватске, Црне Горе и Србије, па ће тако Сомборци и гости фестивала имати прилику да виде филмове „Између дана и ноћи” Андра Мартиновића, „Последњи Србин у Хрватској” Предрага Личине, „Шавови” Мирослава Терзића, „Сутон” Ласла Немеша и „Изван сиситема” ауторке Норе Фингшајт. У селекцији „Аутори филмова до 30 година” биће приказани „Алекси” у режији Барбаре Векарић, „Злогоње” Рашка Миљковића, „Хоризонти” Светислава Драгомировића, „Лијенштина” Алекса Стефана и „Пси умиру сами” у режији Николе Петровића.

Програм под називом „esPRESSo u 11h” биће организован од 13. до 15. јула у башти „Годо Паб”, сваког дана у 11 сати. Водитељи програма биће Горан Јовановић, Горан Митић и Дејан Дабић. У разговорима о фестивалу и филму генерално, учествоваће бројни теоретичари, критичари, филмски радници, редитељи, публика фестивала „Породица народа/Фамилy оф Натионс” и сви љубитељи филма. „Велики филмски знак: Велимир Бата Живојиновић”, монографија посвећена глумачком опусу, чији је аутор угледни филмски теоретичар и критичар Божидар Зечевић, биће промовисана у недељу, 14. јула, док ће наредног дана, „ esPRESSo u 11h” обележити промоција књиге „Трансцедентни стил на филму: Озу, Бресон, Драјер”, аутора Пола Шредера.       

М. Мћ.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести