Филмски фронт кратког метра у Новом Саду

Под окриљем 17. Међународног фестивала краткометражног филма Филмски Фронт од данас до 27. октобра у Културном центру Новог Сада биће приказано укупно 70 остварења у два главна такмичарска програма - „Србија/регион“ и у „Међународној селекцији“.
e
Фото: pixabay.com

„У првој селекцији највиће филмова пристигло је из Србије и Хрватске, док су се у Међународној нашла 24 филма из 22 земље, тако да ће овогодишњи Фронт бити преглед филмских дешавања у светској кинематографији у дословном смислу. Када се томе додају филмови из региона, као и остварења из осталих претећих програма, имамо представљене кинематографије преко тридесет земаља“, навео је селектор фестивала Филип Марковиновић.

Одлуку о победнику Србија/регион селекције донеће жири у саставу редитељке Иване Тодоровић, драматуршкиње Катарине Тодоровић и монтажерке Александре Миловановић,Селектор, редитељ Филип Марковиновић, имао је нимало лак задатак да направи избор из чак 1.000 филмова, колико их је пристигло на конкурс из целог света од Хрватске до Нигерије, а неколико остварења, која су уврштена у програм, имаће управо на Фронту своју светску или регионалну премијеру. О наградамау селекцији „Србија/регион” одлучиваће жири који творе редитељке Иване Тодоровић, монтажерке Александре Миловановић и драматуршкиње Катарине Тодоровић, победника Међународног програма бираће новосадска публика, док ће специјално признање доделити учесници Фронтове радионице филмске критике.

Иначе, планиран је и пратећи програм, па ће тако, рецимо, бити одржана и Фронтова филмска радионица, на којој ће се едуковати нове наде филмске продукције. Ове године у оквиру програма „Нови Сад представља“, првог фестивалског дана, биће приказани филмови аутора из града-домаћина, ДокуФронт ће обухватити сет краткометражних документарних филмова, а посебно ће бити занимљив „Киноплов“, замишљен као шетња кроз архиву Кино Клуба Нови Сад. Поред тога, на програму „Фронтић“ биће приказани анимирани филмови за најмлађе, а ту је и ХорорФронт са краткометражни хорорима. Улаз на фестивал, као и учешће на радионицама је бесплатно.

        М. С.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести