Француска и Србија ће појачати филмску сарадњу

БЕОГРАД: Споразум о кинематографској копродукцији између влада Француске и Србије треба да оснажи сарадњу на пољу кинематографије и да се актуелизује правни оквир кинематографске сарадње наше две земље, а водећи рачуна о важећим прописима кинематографске индустрије и у Француској и у Србији, саопштио је данас Филмски центар Србије (ФЦС).
e
Фото: pixabay.com

Наводећи да је након дуге и опсежне припреме, у Београду током посете француског председника Емануела Макрона званично потписан споразум захваљујући ком ће, каже ФЦС, обе стране бити у прилици да користе повластице из важећих прописа на том пољу, а, између осталог, биће олакшан увоз и извоз материјала неопходних за реализацију кинематографских дела. 

Споразумом је прецизирана и природа будућих српско-француских копродукција, уз одредницу да удео учећа у копродукцији може да варира од 20 до 80 одсто укупног буџета појединачног кинематографског дела, а уз узајамну сагласност страна, удео учешћа може бити смањен на 10 одсто укупног буџета продукције, наводи се у саопштењу ФЦС.

Зарад лакше и ефектније примене Споразума биће установљена Мешовита комисија са једнаким бројем представника обе стране, која ће тим поводом заседати сваке две године.

Надлежним телима у случају овог Споразума сматрају се Филмски центар Србије (за Владу Републике Србије) и Национални центар за филм и покретне слике (за Владу Републике Француске). Уговор су потписали Амбасадор Фредрик Мондолони и Владан Вукосављевић, министар културе и информисања у Влади Републике Србије, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести