Француска одаје пошту глумачкој легенди Жан Пол Белмонду

ПАРИЗ: Француска се данас опрасзста од глумачке легенде Жан Пол Белмонда свечаном церемонијом коју предводи председник Емануел Макрон.
d
Фото: Youtube Printscreen

Омаж звезди француског филмског Новог таласа, одсликава његову истакнуту улогу у француском културном свету и у дневним собама, где су се породице окупљале како би гледале његове филмове, преноси АП.

Белмондо, који се прославио улогом "До последњег даха" редитеља Жана Лика Годара из 1960. године, умро је у недељу у 88. години, а председник Емануел Макрон поручио је да је Француска изгубила "национално благо".

Белмондова каријера трајала је пола века, појављивао се у више од 80 филмова и радио са разним великим француским редитељима.

Због начина на који је играо, критичари су га прозвали француским Џејмсом Дином.

Харизматични глумац касније је током каријере напустио индустрију уметничких филмова и постао високо позициониран у комерцијалним филмовима у Француској, а највише се појављивао у комедијама и акционим филмовима.

Филмски деби остварио је улогом у филму "Он Фоот, Он Хорсе анд Он Wхеелс" 1957. године, али је сцена у којој се он појавио била исечена из филма, да би потом имао улогу у филму "А Дог, а Моусе, анд а Спутник" (1958).

Прву главну улогу добио је 1958. године у филму "Лес Цопаинс ду диманће", а у истом периоду је остварио значајан успех и у филму "Осцар" (1958).

Његова улога у филму "Бреатхлеш" Жан-Лика Годара донела му је признање као једном од најзначајнијих глумаца француског "новог таласа" на глобалном нивоу.

Приватна сахрана Белмонда планирана је у петак.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести