Француска: Удица и Жућко на листи 10 "нај" филмова о кошарци

БЕОГРАД: "Небеска удица" Љубише Самарџића, "Жућко - прича о Радивоју Кораћу" у режији Гордана Матића уврштени су на листу 10 најбољих филмова о кошарци француског спортског магазина Баскет.
udica
Фото: Youtube Printscreen

Како је саопштио Филмски центар Србије, у одредници о "Небеској удици", која је стављена на 5. место листе, наводи се да је кошарка у том филму приказана као вид терапије током НАТО агресије на нашу земљу, као и да се у филму појављују и вољени кошаркашки српски суперстарови.

У делу који се тиче филма "Жућко - Прича о Радивоју Кораћу" истакнуто је да је редитељ срчано испричао причу о првој истинској кошаркашкој звезди на овим просторима, односно о непоновљивој појави, што је Радивоје Кораћ по много основа свакако био.

"Небеска удица" је играни филм из 2000. године у коме главне улоге тумаче Небојша Глоговац, Ана Софреновић и Никола Којо.

Био је српски кандидат за Оскара, за најбољи филм ван енглеског говорног подручја.

У овом остварењу Каји, бившем кошаркашком репрезентативцу Југославије, падне на ум да поправи кошаркашку халу у којој су пре бомбардовања играли.

Мада је идеја прихваћена као сулуда у таква времена, никоме од младића из краја није било на памети да цело лето проведу по склоништима.

"Жућко - прича о Радивоју Кораћу" је играно-документарни филм о једном од највећих кошаркаша са ових простора.

Истовремено, ово је прича о једном времену, о земљи које више нема, бившој Југославији, која се тих 50-тих и 60-тих година 20. века почела отварати према Западу преко спорта, музике, филма, моде. Игране улоге тумаче Владимир Алексић, Катарина Радивојевић, Тихомир Станић, Воја Брајовић и Тамара Крцуновић.

Наратори у филму су Александар Саша Ђорђевић и Миленко Тепић, а међу саговорницима су бројна легендарна имена из света југословенске и светске кошарке: Борислав Станковић, Ранко Жеравица, Иво Данеу, Никола Плећаш, и многи други.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести