Грачаница: Отворен филмски фестивал, учесници подржали Србе

ГРАЧАНИЦА: У Грачаници је синоћ у Дому културе отворен 4. „Косово и Метохија међународни филмски фестивал“, под слоганом „Овде!“, а учесници су подржали Србе на Косову и Метохији носећи поруке против повећања тарифа налепљене преко уста.
dovlatov
Фото: Youtube Printscreen

“100% taxes = 0% freedom“ (100 одсто повећање такси = 0 одсто слободе), порука је коју су носили учесници на својим лицима.

Фестивал ће трајати до 6. децембра, а биће приказано 14 филмова.

Публику очекују српска остварења најновије продукције, али и европски филмови који су ове године обележили филмске фестивале у Берлину, Кану, Венецији и Сан Себастијану, наводи РТВ Грачаница.

По речима директора Фестивала Мирослава Могоровића, циљ је био да се направи програм који је савремен, који представља сам врх светске фестивалске сцене.

Ово је одлична прилика за становнике Грачанице и за становнике Косова и Метохије да се упознају с филмовима који су обележили ову фестивалску годину, појаснио је Могоровић.

Фестивал је отворио српски глумац Милан Марић, који тумачи главну улогу у руском филму „Довлатов“.

Живимо у време када нешто што се зове емпатија, када нешто што се зове разумевање, блискост, интима, љубав, нежност, на жалост, губи цену. Задатак уметности јесте да се бори против тога. Задатак уметности јесте да проговара, да поставља питања, не да буде пука забава, занимација, не да буде кратак предах у овом тешком животу, већ да постави питања, рекао је Марић.

Након отварања, публика је имала прилике да погледа руски филм „Довлатов“.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести