Гран при Милошу Биковићу на Филмским сусретима у Нишу

Гран при “Наиса” за најбоље глумачко остварење на 53. фестивалу глумачких остварења Филмски сусрети у Нишу припало је Милошу Биковићу за улогу Петра Мараша у филму “Јужни ветар”, одлучио је трочлани жири који су чинили Ана Софреновић, Тихомир Станић и Бојана Маљевић.
milos bikovic1
Фото: Youtube Printscreen

- Он је глумац који у својој улози показао изузетну глумачку зрелост и вештину, као и смелост и решеност да заигра несвакидашњи карактер за његов досадашњи глумачки опус - младића са маргине друштва кроз чију судбину се огледа сва безнадежност друштва у којем живи и скупа цена погрешних животних избора даровитих и способних младих људи - рекла је Софреновићева.

Награда “Царица Теодора” за најбољу женску улогу припала је младој глумици Марти Бјелици за улогу Теодоре, а признање “Цар Константин” добио је глумац Радован Вујовић за улогу Александра у филму “Изгредници”. Марта Бјелица је добила и награду Фипресција.

Награда за најбољу епизодну мушку улогу припала је Миодрагу Радоњићу, а за дебитантску улогу младом глумцу Луки Грбићу у филму “Јужи ветар”. Награду “Милорад Мандић Манда” за најбољу улогу у комедији добио је Срђан Жика Тодоровић.  Олга Одановић освојила је признање за најбољу женску епизодну улогу у филму “Патуљци са насловних страна”.

За све окупљене на нишкој Тврђави, Биковић који није присуство уручењу награда јер снима филм у Русији, упутио је најоригиналнију поруку. Са колегама у Русији је снимио сјајно коло и на крају у видео материјалу поручио једно велико “Хвала”.

Специјалну награду за изузетно остварену глумачку улогу добили су Себастијан Каваца за улогу у филму “Едерлези рајзинг”, Факета Салихбеговић Авдагић (филм “Месо”) и Емир Хаџихафизбеговић (Жаба).  Повеља за изузетну женску улогу припала је Марији Пикић у филму “Месо, а за мушку Младену Совиљу у филму “Изгредници”.

О наградама на фестивалу у Нишу одлучивао је трочлани жири који су чинили Ана Софреновић, Тихомир Станић и Бојана Маљевић.

”Филмски сусрети”  су, традиционално, затворени великим ватрометом, а затим су уследиле пројекције документараца о Десимиру Станојевићу “Мој живот је мјузикл”и “Неприлагођени филмски гроф”  о редитељу Милу Ђукановићу, као и пилот серија  “Корени”.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести