Иерволино: Џони Деп има само дивне речи о Србији

БЕОГРАД: Конференција за новинаре поводом филма "Чекајући варваре", италијанске продуцентске куће Иерволино Ентертејнмент одржана је преко Zoom апликације.
dep
Фото: Промо

Учествовали су оснивач те компаније Андреа Иерволино, глумац Милош Биковић, испред своје куће "Архангел Дигитал Студиос" и Анђелка Јанковић. директорка за маркетинг и комуникације Иерволино Студиос у Србији.

Новинар Танјуга имао је прилике да преко дигиталне платформе Вимео одгледа најновији филм, у коме главне улоге тумаче британски глумац Марк Рајланс и холивудске звезде Џони Деп и Роберт Патинсон, а редитељ је Колумбијац Сиро Гера.

Након Шпаније, Србија је тек друга земља у којој је овај филм приказан публици, а премијеру је имао у октобру на Фестивалу италијанско-српског филма у Београду.

На питање Танјуга како је било радити са холивудским звездама Депом и Патинсоном у улогама застрашујућих негативаца, и какве су им реакције на сам резултат филма, Иерволино одговара да су глумци били веома срећни и задовољни у раду на овом остварењу.

"Оно што је одлично у овом случају је што они уопште себе ту нису гледали као звезде, јер да је било тако, онда би њихов хонорар био огроман, рецимо око 15 милиона долара, а они су овде заиста радили за веома симболичну суму", открива први човек Иерволино Ентертејнмента (ИЕ).

Продуцент се присетио како се Џони Деп нашалио на једној конференцији за штампу у Венецији поводом остварења "Чекајући варваре".

"Рекао је да би платио да игра у филму колико му се свидео цео пројекат" казао је Иерволино.

Такође, Деп се одушевио када му је речено да ће се други пројекат продукције ИЕ : краткометражни анимирани серијал "Пафини", правити у Србији.

У том wеб серијалу Деп је позајмио глас птичици Џони Паф, у чак 250 епизода од по пет минута, а прве епизоде већ сада су доступне на Apple TV и Amayon Prime дигиталним платформама и бележе изузетан успех и рекордну гледаност.

"Имао је само предивне речи о Србији, нагласио је да се тамо увек лепо проводио" казао је Иерволино.

Филм "Чекајући варваре" је снимљен према истоименом роману (1980) Нобеловца Џона Максвела Куција, који је потписао и сценарио овог остварења према својој књизи.

Радња прати судбину протагонисте - начелника удаљене пограничне области безименог царства који спокојно чека одлазак у пензију, док његов мир не наруши изненадни долазак дијаболичног пуковника Џола, којег уверљиво игра Џони Деп.

Пуковников задатак је да извештава централу о активностима потенцијалних непријатеља "варвара" и зато спроводи низ сурових и немилосрдних испитивања, што начелника доводи у ситуацију да преиспитује своју оданост царству, од тренутка када се заљубљује у једну жену, жртву мучења управо екипе психотичног пуковника.

Италијанска продукција Иерволино Ентертејнмент започела је своје пословање у Србији током лета 2020. године у Београду и Новом Саду, где има отворене студије за производњу кратких анимираниих филмова.

Званична сарадња је започета са Министарством привреде Републике Србије у виду Меморандума о разумевању који је потписан у јуну ове године, што је омогућило продор продукције и на нова тржишта, попут Русије и источне Европе, а већ послују у САД, Канади и западној Европи.

"Филм је изузетно посебан и значајан за мене, снимали смо га у периоду током 2018. и 2019. године, веома је комплексан, и буџет је био око 18,5 милиона долара, што не делује велико за америчку продукцију, али за једну европску каква је наша, заиста јесте"наставља своју причу директор и оснивач Иерволино.

Како каже, пројекат је одлучио да ради када је боравио у Мексику.

"Тамо сам упознао колегу продуцента који ми је споменуо да се планира рад на адаптацији романа "Чекајући варваре", а он познаје добро Џонија Депа.

Сам роман веома волим, један је од мојих омиљених, аутор је и добитник Нобелове награде, и веома сам желео да у томе учествујем", казао је Иерволино и додао да је заједно са својим тимом сада у кампањи за Оскара, чија је додела померена са фебруара на април, због пандемије.

"То је сада сложен процес, јер да освојите Оскара то вам је као да освојите земљу, односно победите на политичким изборима. Наш филм је представник у главној конкуренцији за награду Оскар јер је рађен на енглеском језику, иако је реч о италијанској продукцији, нашем редитељу, што можда неке збуњује, разјаснио је могуће недоумице италијански продуцент."

Милош Биковић испред своје продуцентске компаније "Архангел Дигитал Студиос" изразио је велику захвалност колеги Иерволину што је доласком у Србију учинио много за земљу и српску културу, а италијански колега је напоменуо да се од играних наслова спремају управо неки пројекти са Биковићем, један филм и једна ТВ серија, али о томе ће причати када буде време.

"Филм "Чекајући варваре" ми се веома допао, оријентише се ка вредностима које данас постоје и могу учинити свет лепшим", први су утисци Биковића на филм.

Како каже, остварење приказује људске слободе и достојанство, кроз различите гледање на туђина у виду непријатеља, кроз конфликт ликова, као што данас постоји разумевање и култура Славни српски глумац и продуцент такође је био веома задовољан сарадњом са ИЕ продукцијом на осталим пројектима, јер у старту добијају одличан квалитет.

"На стриминг платформи "Apple TV" анимирани серијал Пафини смо у првој недељи били гледанији чак и од - Дизнија. Дакле, већ нам се остварује замисао да будемо најгледанији на свету", закључио је Биковић.

Анђелка Јанковић, директорка маркетинга и комуникација "Иерволино Студиос" нагласила је да се на сам конкурс за рад у Иерволино Студиос пријавио заиста јако велики број кандидата, а процес селекције је веома специфичан, тако да он и даље траје.

"Ми смо путем различитих канала комуникације обавестили све који су се пријавили да ће кандидати који уђу у жи круг бити обавештени, и тако је у плану даље запошљавање, а тренутно ради 60 стално запослених. Имамо и велики број редовних сарадника, док је неки циљ да буде између 500 и 600 људи који ће радити активно и предано на садржајима анимираних пројеката од идеје до реализације и дистрибуције, што је дугорочан процес”, објаснила је Јанковић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести