„Име народа“ отвара Палићки фестивал

Фестивал европског филма Палић, који се ове године одржава од 8. до 14. августа, биће свечано отворен на Летњој позорници премијером филма „Име народа” Дарка Бајића.
film kamera snimanje pixabay
Фото: pixabay.com

Ово остварење је историјска сага о Светозару Милетићу, угледном адвокату, некадашњем градоначелнику Новог Сада и једном од најзначајнијих и најутицајнијих српских политичара у Аустроугарској друге половине 19. века. Главну улогу у филму игра Љубомир Бандовић: „Покушавао сам да из његових текстова, у његовој мисли, наслутим о каквом се човеку ради. Фасцинантно је много тога у вези са Милетићем и његовом породицом. Пре свега однос са ћерком Милицом, његова вера у њу и њене потенцијале, огромна љубав према њеном неконвенционалном, а опет чистом начину живљења“, каже Бандовић, уз напомену да Милетића карактеришу вера у идеју, пријатеље Јована Јовановићша Змаја и Полита Десанчића, одлучност и снага, непот-купљивост - „вредности које данас гладују у подруму”.

У филму рађеном по сценарију Милована Витезовића, играју и Жарко Лаушевић, Катарина Жутић, Ања Павићевић, Андрија Кузмановић, Никола Ристановски, Милутин Мима Караџић... Филм је испричан кроз визуру Светозареве ћерке Милице Милетић Томић, истинске хероине у историји српског народа и једне од првих бораца у свету за равноправност жена у 19. веку. Продуцент овог остварења Лазар Ристовски нагласио је да је овај пројекат иницирао председник Покрајинске владе Игор Мировић, те да је са задовољством прихватио позив да „Зилион филм” и он буду продуценти пројекта. „Мислим да филмски радници воле тешке задатке. Овај је био тежак и захтеван. Резултат је, видећете, адекватан уложеном труду“, казао је Ристовски, додајући да је чињеница да ће филм имати премијеру на Фестивалу европског филма Палић представља признање за ауторски тим, али и адут за фестивал.

          Е. Н. Л.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести