Иван Карл: ФЕСТ мора да се мења

БЕОГРАД: Секретар за културу града Београда Иван Карл, такође председник одбора ФЕСТ-а, специјално за Танјуг је изјавио да ФЕСТ мора да се мења како би био актуелан и у наредних 50 година.
Танјуг/видео
Фото: Танјуг/видео/Иван Клајн

Иван Карл је у понедељак примио награду “Изванредни Златни беочуг” на великој свечаности у Народном позоришту у Београду у име Међународног фимског фестивала ФЕСТ који је недавно имао успешно, јубиларно 50. издање.

Управо за време 50. ФЕСТ-а, публика је имала прилику да ужива у заиста великом броју најактуелнијих филмова из целог света, иностраним и регионалним гостима, а и завидна количина најновијих домаћих остварења имала су премијере на овом угледном фестивалу.

"Драго ми је то што ми је кроз живот и оно што радим припала та част да будем део ФЕСТ-а у његовим годишњицама. Тако сам био селектор 40. ФЕСТ-а, и сада председник одбора на јубиларном 50. издању. То је и више него довољно за моју каријеру, бар што се тиче филмова и фестивала", сматра Карл, иначе дипломирани филмски и ТВ продуцент са Факултета драмских уметности у Београду.

"ФЕСТ је затворио један круг, јер 50 година је заиста велики јубилеј, ипак пола века фестивала, и сада је то почетак једног новог круга. Свакако да ФЕСТ треба да се мења, односно потребно је да се доради и дотера, како би био актуелан и у наредних 50 година. Конкуренција филмских фестивала је велика и јака, има их доста у региону и Европи", рекао је Карл и онда даље анализирао економску страну оваквих подухвата.

Према његовим речима, фестивали доста изискују средстава и то су манифестације које не могу да приходују, да зарађују, морају да рачунају на разне подршке од спонзора, државе, друштва.

"ФЕСТ је учинио један значајан корак када је увео Такмичарски програм 2015. године и постао наравно такмичарског карактера, фестивал фестивала. Све те такмичарске програме смо довели у ред 2020. године, и сада остају још неки “фини радови” са нашим фестивалом, како би он продукционо и организационо могао да парира конкуренцији. На тај начин ФЕСТ би могао да диктира, а не да прати шта други раде у окружењу", нагласио је за Танјуг председник одбора ФЕСТ-а.

Карл сматра да је данас ФЕСТ у доброј снази и у добрим рукама и ко год га буде касније реализовао, он верује да ће само да прати ове стазе које су они у тиму изградили и поставили протеклих година.

ФЕСТ је добио четири такмичарске селекције - Главни такмичарски програм, Интернационална селекција, програм “Српски филм”- национална селекција, програм "Границе - субверзивни и контроверзни филмови и пројекти из региона, за награду “Небојша Ðукелић”. Још једна од новина је увођење награде “Београдски победник” за изузетан допринос филмској уметности, као и за досадашње стваралаштво.

Награду "Изванредни Златни Беогуч" Културно - просветне заједнице Београда на 51. додели ових признања је освојило и Београдско драмско позориште. У последњем периоду од 2019. године када је на чело овог театра на Крсту дошао редитељ Југ Радивојевић, БДП је установа која је веома напредовала: доведени су многи успешни регионални редитељи и глумци из бивше СФРЈ, раде се велике копродукције, у најави је још иностраних имена за актуелну сезону, и основан је фестивал "Наши дани" као размена гостовања са колегама из других позоришта региона и Србије.

Тако је редитељка Ленка Удовички поставила већ три представе у копродукцији са БДП-ом (“Ко се боји Вирџиније Вулф”, “Ружни, прљави, зли”, “Трамвај звани жеља”), регионални редитељи увелико раде као Ивица Буљан (“Тихо тече Мисисипи”, ускоро нови комад “Идиот”), Диего де Бреа (“Баал”, “Антигона”), Томи Јанежич (“Није то то - Студије Фауста”), Себастијан Хорват (“Цемент Београд”) и други.

У ансамбл су примљени као стални чланови - Мирјана Карановић (дошла из ЈДП- а), Бранка Катић, Милош Биковић, Андрија Кузмановић, Марко Гверо, из “Бошка Бухе” је доведен Александар Радојичић.

"Сведоци смо заиста праве ренесансе Београдског драмског позоришта последњих неколико сезона, али не само овог театра. И друга позоришта успешно раде, пуне сале скоро свако вече, што је такође веома важно, да цео тај систем има смисла и буде одржив", рекао је Карл, секретар за културу града Београда.

Он је подсетио да наша позоришта наступају и у иностранству, тамо освајају награде, и остављају веома квалитетан, запажен траг где год да се појаве.

"Мени је јако важно што смо у последње две године, нарочито у време пандемије корона вируса, успели да пронађемо и одржимо заједништво. Ми смо у то време 2020. и 2021. године увели редовне састанке са свим управницима београдских позоришта, разговарали и решавали доста проблема које је корона пред нас стављала. Нека последица тог времена је да ће та комуникација остати, и наше заједништво, и схватање да су сва наша позоришта на истом задатку. Наша публика је иста, наши циљеви и мисија су такође идентични", сматра Карл испред Скупштине града Београда, као градски секретар за културу.

"Могу бити задовољан што је ове године лауреат БДП, а прилично сам сигуран да ће у наредним годинама на овој сцени долазити представници других позоришта да заслужено приме награду Изванредни Златни беочуг", закључио је Иван Карл за Танјуг.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести