Иван Карл, председник Одбора Феста: Повратак у будућност

Ново, 49. издање Међународног филмског фестивала у Београду биће одржано од 7. до 16. маја под слоганом „Повратак у будућност“.
2
Фото: Tijana Rajković

Како је најављено, овогодишњи програм ФЕСТ-а премијерно на овим просторима представиће више од 70 филмова најновије светске кинематографије, од тога шест српских дугометражних филмова и две мањинске копродукције.

На отварању би требало да буде приказано остварење Симона Стоуна „Велико ископавање”  са Рејфом Фајнсом у главној улози, но како су епидемиолошке (не)прилике условиле да термин манифестације већ неколико пута буде померан, прво питање за Ивана Карла, председник Одбора ФЕСТ-а и секретара за културу Града Београда, било је о томе хоће ли најпознатија филмска смотра на овим просторима заиста у мају обрадовати поклонике седме уметности?

– Мислим да је то извесно – категоричан је Иван Карл. – Јуче је завршен Кратки метар, приказани су сви филмови, додељене награде. На реду је ФЕСТ, који је, наравно, организационо много захтевниј и по габаритима знатно већи фестивал, али матрица је иста. Спремни смо и са програмом и са свим ковид мерама, које тренутно иду уз одржавање манифестација културе. Одлагања су била нужна, јер смо и у фебруару и у априлу имали знатно веће корона бројке. Важно је да имунизација чини своје и како буде растао број вакцинисаних, падаће број заражених, а све то повољно утиче на разне аспекте живота, па и овај.

У којој мери су досадашња пролонгирања „загорчала живот” организаторима? Ту пре свега мислим на комуникацију са продуцентима чији су филмови уврштени у програм, али и на друге аспекте реализације комплексне манифестације каква је ФЕСТ.

– Пролонгирања су само одложила реализацију јер смо ми имали све спремно још у фебруару. Сви који чине ланац ФЕСТ-а, а ту су поред тима Центра београдских фестивала, који је оперативно организује манифестацију, уметнички директор, Одбор, Секретаријат за културу Београда, дистрибутери, инострани партнери, домаћи приказивачи, сви су показали висок ниво одговорности, професионализма и заједништва, а то се огледа и кроз разумевање ковид реалности која диктира услове нама, а не обрнуто. Напоменућу да смо први састанак везан за почетак припрема 49. ФЕСТ-а имали 16. јуна прошле године. Иза нас је дуг пут.

Има ли вести о виђеним гостима, који су важан део традиције фестивала?

– Традиција је једно, околности су друго. Биће гостију, али примерено тренутку. Кога год будемо могли, довешћемо у Београд, колима или авионом. Но, не бих још лицитирао именима страних гостију, којих ће свакако бити.

Мото овогодишњег фестивала је „Повратак у будућност” и очи доброг дела приказивача упрте су ка Фесту и како ће манифестација, у смислу одзива публике, протећи.

– Слоган није случајан и служи као позив публици да се симболично врати у биоскопе које је корона жестоко ударила и довела у питање њихов опстанак. Оптимистичан сам и верујем да ће се, кад ово прође, људи вратити пред велико платно и брже него што мислимо. Стриминг платформе су производ модерне технологије и брзог времена у коме живимо, али филм је настао у биоскопу и подразумева колективно гледање и доживљај.

Будући да је пандемија пореметила многе релације „те ионако више ништа није исто”, већ су кренуле спекулације да би Фест, уколико се овај нови, изнуђени термин, покаже „у добром светлу”, фестивал могао из зимских услова да трајно буде помере у срце пролећа. Колико је то заправо реално?

– Било је таквих замисли и раније, најпре крајем осамдестих када се предлагало да се ФЕСТ одржава почетком јесени после Венеције и Торонта, да би средином деведесетих на столу била идеја да пређе у мај, непосредно после Кана. Обе идеје су из времена када је ФЕСТ био фестивал фестивала и морам да признам да сам и ја са позиције некадашњег селектора био склон првом предлогу јер би филмови били свежији и не би било нужно да се дуго чувају за ФЕСТ што се отварањем тржишта и појавом конкуренције испоставило као озбиљан проблем. Међутим, у овој такмичарској концепцији ФЕСТ-а, која је неповратан процес, постојећи термин у фебруару је захвалнији, јер нам даје календарску предност у односу на низ конкурентских манифестација у региону. А регион је простор у коме ФЕСТ треба да буде најјачи филмски фестивал. 

М. Стајић 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести