Изван система најбољи филм Сомбор филм феста

СОМБОР: Златни целтис за најбољи филм и Гран при 2. Сомбор филм феста додељени су немачком остварењу "Изван система" сценаристкиње и редитељке Норе Фингшајт, одлучио је жири у саставу Жарко Радић (председник), Тања Бошковић и Радоман Кањевац.
i
Фото: Youtube Printscreen

У образложењу је наведено да су "оригинална тема, оригиналан приступ и доследан редитељски поступак учинили да, на тренутке, гледајући овај комплексни играни филм помислимо да је у питању документарни филм".

Ова необична филмска прича, са глумцима који доследно, чисто и уверљиво играју своје улоге, носи у себи драматичност и емотивност која гледаоца ниједног тренутка не оставља равнодушним, истакао је жири.

Жири је оценио селекцију овогодишњег Сомбор филм феста садржајном, занимљивом и квалитетном и донео је, већином гласова, одлуку да Специјално признање додели Хелени Зенгел за улогу Бени у филму "Изван система" уз оцену да она "показује задивљујући глумачки таленат, играјући своју улогу убедљиво, експресивно и сугестивно, од почетка до краја филма".

Ова улога сврстава десетогодишњу Хелену Зенгел у највећа достигнућа која су остварили натуршчици у историји филма, сматра жири.

Целтис за најбољег младог глумца/глумицу до 30 година старости припао је Јовани Стојиљковић за улогу Иване у филму "Шавови" Мирослава Терзића.

Жири је истакао да "убедљиво, надахнуто и сугестивно играјући ову улогу, Јована Стојиљковић је сваки тренутак у овом филму искористила на изузетно добар начин".

Марко Баћовић је најбољи глумац, сматра жири, а награђен је за улоге у филмовима "Шавови" и "Између дана и ноћи".

Дискретним, уверљивим и истинитим глумачким средствима Баћовић обавља одличан посао различитим глумачким средствима у два различита филма. Док у филму 'Шавови' он игра лик супруга главне јунакиње дискретним, ненаметљивим, а уверљивим и истинитим глумачким средствима, у филму 'Између дана и ноћи' остварује улогу оца снажним, упечатљивим подсећањем на митске, патријархалне карактере динарског менталитета, наведено је у образложењу.

Целтис за најбољу глумицу жири је доделио Јулији Јакаб за улогу Ирис у филму “Сутон" редитеља Ласла Немеша.

Ненаметљивим, сведеним средствима Јулија Јакоб суверено путује кроз време и, у једном раскошном филму епохе, доноси сву комплексност карактера и богатог унутрашњег живота главне јунакиње овог филма, оценио је жири.
Жири селекције "Аутори филмова до 30 година" у саставу Срђан Савић (председник), Маја Шуша и Милица Гојковић, једногласно је одлучио да је најбољи филм фестивала "Злогоње" редитеља Рашка Миљковића.

'Злогоње' су модерна бајка која нам из визуре двоје десетогодишњака презентује један необичан свет у којем неспутана машта својим богатим колоритом удахњује живот свакодневици, пуној сивих тонова и суморних сенки. Посебан квалитет 'Злогоња' су сјајне улоге Михајла Милавића и Силме Махмути, којима је режисер Рашко Миљковић озбиљним приступом и вештим вођењем кроз радњу омогућио да остваре неочекивано зреле глумачке наступе у остварењу које припада једном, код нас поприлично запостављеном жанру - дечијем филму, истакао је жири.

Доделом награда и пројекцијом дигитално рестаурираног филма "Љубав и мода" Љубомира Радичевића вечерас се завршава Сомбор филм фест.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести