ЈЕЛЕНА ЂОКИЋ Сви се боримо са својим демонима

Док они који су серију „Црна свадба“ одгледали на каналу Суперстар ТВ прошлог викенда већ увелико коментаришу њене последње епизоде, финале овог узбудљивог психолошког трилера стиже и на први програм Радио-телевизије Србије, где ће се девета и десета епизода емитовати у суботу и у недељу, односно, 27. и 28. новембра од 20 часова.
2
Фото: Firefly Productions

У серији која је оборила рекорде гледаности и очекивања и самих аутора, како су истицали, врло запажен лик и једну од главних улога игра и глумица Јелена Ђокић. Њена Наташа Јанковић, коју тумачи, је психолошкиња која држи све конце свог живота у рукама, а онда, услед непредвиђених околности и необјашњих појава, које су у вези са њеним животом и ћерком, она почиње да губи контролу и почиње да се мења.

– Наташа је једна врло остварена жена. Изборила се за све своје позиције у животу. Образована је, призната и остварена у свом послу, тражена је, а остварила се и као мајка. Мужа је склонила, јер је тако хтела, мада је наставила са њим неки секси однос јер је и то тако хтела. Она је неко ко наизглед држи све конце у рукама и врло је занимљиво било радити и приступити јој јер већ негде од друге епизоде креће њен суноврат и брисање свих њених „штикли“ стамених, на којима је стајала. Она је као нека шпицаста каријатида која као воштана фигура крене да се топи и негде до последње епизоде постане капљица воде – испричала је Јелена Ђокић.

Будући да серија говори о паранормалним појавама глумица је и сама истакла да има отклон према свему што има везе са сујеверјем, те јој због тога и није било тешко да се повеже са њеном јунакињом, која сваки проблем у почетку покушава да отклони рационално и чврстим животним уверењима.

Фото: Firefly Productions

– Увек сам радила на томе да баш немам ништа од чега бих била зависна, попут тога шта би било добро да урадим пред излазак на сцену или било шта друго. Једино, имам неки обичај, мада то није сујеверје, када се деси нешто ружно, шта год то било, да кажем: „Сво зло с тим“ – рекла је глумица и додала да се и она, као и сви, мање-више успешно бори са разноразним демонима у себи. – Ја их зовем бештијама и сматрам увек великом победом кад успем да је угушим. Из те „саксије“ пуне љутње, гнева, љубоморе, зависти погодно је да да свашта израсте из тебе. Велика је лепота када успеш то да угушиш.


Стари влашки обред као инспирација

Специфичан назив серије „Црна свадба” дошао од старог влашког обреда у којем приликом смрти младог мушкарца који је годиштем стасао за женидбу, он бива сахрањен у свадбеном оделу, а испраћа га вереница или нека друга девојка одевена у венчаницу. Кроз веома изражено присуство фолклорних елемената и народних веровања из овог дела Србије, управо је овај обред један је од приказаних веровања са којима се суочавају и јунаци у овој серији.


Поред Јелене Ђокић, у серији играју и Уликс Фехмиу, Никола Којо, Тони Михајловски, Славко Штимац, Филип Ђурић, Борка Томовић, Љиљана Благојевић и други. Серија „Црна свадба”, снимљена у продукцији куће „Firefly Productions“ и компаније „Телеком Србија” донела нам је потпуно несвакидашњу причу о борби добра и зла, која је приковала гледаоце за мале екране. Креатори серије су Страхиња Маџаревић и редитељ Немања Ћипранић. Глумица Јелена Ђокић је гостујући у емисији „Кец на једанаест“ на К1 телевизији рекла да улогу није добила преко кастинга него је редитељ баш њу видео и желео у овој улози. Како је рекла, трудила да Немању Ћипранића испоштује што је више могла, колико год су се његови ставови косили са њеним нагоном о томе како би она пришла улози и одређеним ситуацијама у којима се њен лик нашао.

– Понекад ми је звучало да би то можда превише јако, агресивно, али сам га заиста увек покушала спровести што више и отелотворити то што је тражио од мене. Некако, знам да то заправо мени помаже да будем другачија, да будем тај неки лик, да се што се више померим од Јелене и нечега што сам ја до сада радила – истакла је глумица. – Што ти је задатак тежи и колико год ти сад своје тело намерно превариш да он лучи неке непријатне кортизоле од адреналина у исто време ми лучимо сератонин и допамин и то је неки микс задовољства након неког тешког рада. Колико год то било тешко уколико си успео нешто што си желео, ти одлазиш срећан. Тако је било и са овом серијом.

Подсетимо, радња „Црне свадбе” почиње у малом селу у Источној Србији у којем Митар, по карактеру иначе миран и благ човек, изненада и на бруталан начин убија 12 људи. Покушавајући да расветле мотиве злочина, Петар, припадник безбедносне агенције и инспектори Томић и Благојевић позивају Наташу, реномираног психолога, да као судски вештак утврди да ли је Митар психички оболео или се иза злочина крије неки други мотив. Али тиме су откључали мистерију кроз коју се преплићу влашка магија и тајанствени центри моћи, у борби добра и зла која траје

Серија је светску премијеру имала на 27. Сарајево Филм Фестивалу. Глумица Јелена Ђокић је најавила и да се већ увелико пише и друга сезона серије „Црна свадба“, али је истакла и да не зна када ће доћи до њене реализације. Ипак, она сматра да серија „Црна свадба“ има огроман потенцијал да се нађе на платформи Нетфликс и HBO, посебно због тога што је њен жанр изузетно занимљив. Иначе, права на приказивање серије откупило је и неколико телевизија у региону, па ће након премијерног приказивања на каналима Суперстар ТВ и РТС-у она наставити свој живот и на другим адресама.

В. Бијелић

фото: Firefly Productions

 

 

 

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести