Јовановић: Сећам се времена када су овде живели људи

БЕОГРАД: Прича о подземљу Београда, послови с оне стране закона, друштво под рефлекторима ноћног клуба, само су неке од теме које обрађује филм "Четири руже" у режији Василија Никитовића, који ће премијерно бити приказан у 3. децембра у београдском Центру "Сава".
e
Фото: Youtube Printscreen

Филм је настајао читавих десет година, јер како истиче редитељ, није било средстава, а и прва идеја је била да се направи мали уметнички филм.

"Основна идеја је да покажем да је важна љубав, а не новац. Радња је смештена у окружење ноћног живота. Ти ноћни људи имају и другу страну живота - када сија сунце, па их ми тако и упознајемо, док их све не сретнемо у клубу ''4 руже''. Ту се осликава друштво, политика, криминал, али и љубав и патња", објашњава редитељ и додаје да је ово "мали филм који диже прашину."

Највећег негативца тумачи Драган Гаги Јовановић, који, како каже, није имао проблем да уђе у лик јер је сматрао да оваква прича треба да се исприча.

"Радећи на мојој улози, Василије и ја смо нашли то чудовиште које покреће целу причу. То чудовиште публика не треба да воли, али ја сам морао, јер сам прихватио ту улогу. Морао сам да измаштам и пронађем оправдање за њега. Сад је питање, како сам тако лако пронашао то чудовиште у себи. Прилично ми је добро ишло да уђем у тај свет, те ме је то забринуло", нашалио се Јовановић.

Говорећи о теми филма, казао је да је прича настала као "лепа критика друштва".

"Надам се да ћемо успети да кажемо оно најважније, а то је недостатак љубави у нашим животима. То је нешто што нам недостаје и на чему морамо да радимо. Морамо да будемо поново људи, јер се сећам времена када су овде живели људи, а сада их има све мање", казао је Јовановић.

У борби за људскост, како истиче, најважнија је љубав.

"Ту чаробну реч морамо да пронађемо у себи, а када се много људи уплету у то љубавно коло, онда она постаје моћна и непобедива сила. Нажалост, свет и систем су такви какви јесу, тешко нам је да поверујемо у то, људи су увучени у потеру за новцем, али ко зна, можда се чудо појави", закључио је глумац.

Срђан Жика Тодоровић, такође један од протагониста у филму, каже како дуго није веровао да ће "4 руже" идака уопште бити снимљене.

"Када ме је Василије звао, рекао ми је да има добар сценарио, али да нема пара. Прихватио сам, јер ми се прича заиста допала. Прекидали смо толико пута, јер нисмо имали средстава. Почео сам у једном моменту да сањам овај филм, као што глумци сањају филмове које никада неће снимити. Али, ето, сан ми се ипак остварио", казао је Тодоровић.

Главни јунак родом је из Звечана и током филма прожимају се и хумористичне сцене с темом Косова и Метохије, а редитељ објашњава да му је намера била да шалама прикаже неозбиљност којом се третира тај велики проблем.

"Те шале су мој осврт на сцену када испред кафане певају националистичке песме, а онда ујутру када се отрезне забораве на то и наставе да живе. Управо ту неозбиљност, када је реч о овако озбиљном проблему, желео сам да покажем, олако приступамо томе, а не бисмо требали", истиче Никитовић.

Филм приказује и, како каже Милутин Милошевић, још један од глумаца, илузију многих да се преко ноћи може променити место на друштвеној лествици, "а када се то не догоди, следи болно отрежњење".

У филму "Четири руже" играју и Милош Самолов, Борис Миливојевић, Гордан Кичић, Нада Мацанковић, Драгана Дабовић и многи други.

Биоскопска дистрибуција филма креће 5. децембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести