Јубилеј за Оскарa и рекорд за Мерил Стрип

Најпознатија и најгламурознија додела филмских награда Оскар, један је од најгледанијих ТВ преноса у свету, те ће се и код нас преносити уживо на Радио-телевизији Србије у недељу 4. марта, од 02.30, док ћемо репризу гледати наредног дана од 21.40 час.
оскар
Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Са чак тринаест номинација фаворит вечери је фантастична романтична драма „Облик воде” о немој чистачици у једном америчком војно-истраживачком средишту, која се усред хладног рата 1962. заљуби у хуманоидног водоземца. Редитељ филма Гиљермо дел Торо има највише изгледа да освоји Оскара за најбољу режију чиме би награда у овој категорији у последњих пет година четврти пут припала једном мексичком филмаџији.

Највећи супарник је криминалистичка драма „Три плаката изван града” са седам номинација. Редитељ Мартин Мекдонах није номинован за Оскара за најбољу режију, али је један од фаворита у категорији најбољег изворног сценарија, док су глумци у филму Франсис Мекдорманд и Сем Роквел најближи признањима у категоријама најбоље главне женске, односно најбоље споредне мушке улоге. Осам номинација има ратна драма „Денкерк” редитеља Кристофера Нолана такође номинованог за награду, а по шест биографска историјска драма „Најмрачнији час” у режији Џоа Врајта, као и романтична драма „Фантомска нит” чији је редитељ Пол Томас Андерсон такође номинован.

Главни глумац у „Најмрачнијем часу” Гери Олдман фаворит је у својој категорији за главног глумца. Једина редитељка ове године номинована за Оскара, иначе, тек пета у историји је Грета Гервиг чија хумористичка драма о одрастању „Lady Bird” има пет номинација при чему је главна глумица у филму Серше Ронан главна супарница Франсис Мекдорманд. Међу петеро номинованих редитеља за Оскара је и афроамериканац Џордан Пил с хорором „Бежи!” који има укупно четири номинације баш као и романтична драма „Скривена љубав” Луке Гуадањина. Тај филм је фаворит у категорији најбољег адаптираног сценарија захваљујући Џејмсу Ајворyју који је у 90. години живота најстарији мушкарац номинован за награду у историји Оскара.

Али има и старијих кандидата за престижну награду - то је француска редатељка Агнес Варда чији је дугометражни документарни филм „Visages Villages” предложен у својој категорији, а она је добитница почасне награде (уз америчког редитеља Чарлса Бурнета, канадског глумца Доналда Садерленда и америчког сниматеља Овена Роизмана). Попис номинованих у категорији најбољег филма закључује историјска драма „Пост” Стивена Спилберга којом је главна глумица Мерил Стрип стигла до своје рекордне двадесет и прве оскаровске номинације. Сопствени рекорд је надмашио и композитор Џон Вилијамс својом педесет и првом номинацијом у каријери, и то за ЗФ акциони спектакл „Ратови звезда: Последњи џедај”, најгледанији филм у светским биоскопима с премијером у 2017, који укупно има четири номинације.

Фото: EPA-EFE/JOHN G. MABANGLO

Једну више добила је ЗФ драма „Blade Runner: 2049” која је награди најближа у категорији најбоље фотографије захваљујући британском сниматељу Роџеру Дикинсу с четрнаест номинација у каријери. Награди је близу и глумица Алисон Џени за најбољу женску споредну улогу у филму „Ја, Тонја”, а занимљиво је да је у истој категорији предложена и певачица Мери Џ. Блајџ за филм „Mudbound” која се Оскару нада и у категорији најбоље изворне песме за исти филм (Mighty River). У тој би категорији прошлогодишњи успех могли да понове аутори песме „This Is Me” из мјузикла „Највећи шоумен”. У истој категорији номинован је и дугометражни анимирани филм „Коко и велика тајна” (Remember Me), уз филм „Волећи Винсента - Ван Гогова мистерија”, фаворит у својој категорији.

О Оскарима одлучује око 8.400 чланова Америчке академије филмских уметности и науке. Као и сваке године и ове се додела одржава у Долби Театру с 3.400 званица, а прате је ТВ гледаоци у више од двеста земља. Међу многобројним најављивачима на свечаности ће бити и досадашњи добитници Оскара као и неке од највећих звезда америчког и светског филма и шоу-бизниса међу којима су и Ема Стоун, Џенифер Гарнер, Маргот Роби, Лора Дерн... Водитељ доделе Оскара по други пут је популарни амерички водитељ Џими Кимел.

„Вођење Оскара био је врхунац моје каријере. Захвалан сам што су ме поново позвали на сарадњу с двоје мени омиљених људи, продуцентима Мајком де Луком и Џенифер Тод. Ако мислите да смо зезнули крај прошле године, чекајте да видите шта вам припремамо за јубиларну 90. Доделу“, поручио је Џими Кимел.

С. М.

 

Најбољи филм:

Зови ме својим именом

Најмрачнији час

Дaнкерк

Бежи

Lady Bird

Фантомска нит

Доушник

Облик воде

Три билборда испред Ебинга у Мизурију

Најбоља режија:

Кристофер Нолан, Денкерк

Џордан Пил, Бежи

Грета Гервиг, Lady Bird

Пол Томас Андерсон, Фантомска нит

Гиљермо дел Торо, Облик воде

Најбоља глумица:

Сали Хокинс, Облик воде

Франсис Мекдорманд, Три билборда испред Ебинга у Мизурију

Марго Роби, Ја, Тоња

Саорис Ронан, Lady Bird

Мерил Стрип, Пост

Најбољи глумац:

Тимоти Шаламе, Зови ме својим именом

Данијел Деј-Луис, Фантомска нит

Данијел Калуја, Бежи

Гери Олдман, Најмрачнији час

Дензел Вошингтон, Roman J. Israel, Esq

Најбољи оригинални сценарио:

The Big Sick

Бежи

Ладy Бирд

Облик воде

Три билборда испред Ебинга у Мизурију

Најбоља оргинална музика:

Дaнкерк

Фантомска нит

Облик воде

Ратови звезда: Последњи џедаји

Три билборда испред Ебинга у Мизурију

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести