Кан одустао од фестивала, али представиће званичну селекцију

КАН: Кански фестивал одустао је од овогодишњег 73. издања у физичком облику због пандемије корона вируса, али ће своју званичну селекцију ипак представити, пренео је Варајети.
d
Фото: Youtube Printscreen

Кан је требало да буде одржан од 12. до 23. маја, али је уметнички директор фестивала Тјери Фремо казао да у овом тренутку то ипак није могуће.

"Закључно са данашњим даном физичко издање Канског фестивала делује превише компликовано за организацију, па ћемо почетком јуна објавити нашу првобитну оригиналну, такмичарску селекцију", пренео је Верајети речи представника за штампу испред фестивала.

Фремо је казао да ће филмови из званичне селекције, које ће објавити у јуну, бити делегирани на партнерске фестивале, међу којима је и Венецијански, као и у биоскопске дворане.

Поред фестивала у Венеције, који ће о својој судбини донети коначну одлуку крајем овог месеца, Фремо је навео и друге филмске смотре као потенцијалне партнере, за које је извесније да ће бити одржани.

"Ићи ћемо у Торонто, Довил, Ангулем, Сан Себастијан, Њујорк, Бусан, чак и на Фестивал Лимијер у Лиону. Са Венецијом желимо да одемо и корак даље и да представимо филмове заједно", казао је Фремо.

Кански фестивал придружиће се и осталим водећим светским филмским манифестацијама које су најавиле глобални филмски фестивал We Are One, а који почиње од 29. маја.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести