Кљаковић: Надам се да ће сценографија добити пажњу

БЕОГРАД: Сценограф Миљен Кљаковић Крека изјавио је поводом награде "Александар Лифка", коју додељује Фестивал европског филма Палић за изузетан допринос европској кинематографији, да је прима у "нади да ће филмска сценографија добити пажњу какву заслужује".
e
Фото: pixabay.com

Он је рекао да је ова награда изузетно значајна како за њега као ствараоца, тако и за афирмацију филмске сценографије која је незаобилазна карика у ланцу сваког озбиљнијег филмског пројекта.

"Велика је част ући на листу и у друштво великана европског и домаћег филма који су пре мене добили ово значајно признање. Ова награда добија на својој тежини и сазнањем да се она додељује ауторима који су у филмској уметности оставили неизбрисив траг и дали значајан допринос како у европском, тако и у домаћем филму", рекао је Кљакавић. 

Он је захвалио онима који су о томе одлучивали што су у његовом дугогодишњем бављењу филмском сценографијом препознали значај и квалитет његовог професионалног уметничког рада. 

"Колико год да је ова награда личне природе јер се додељује ауторима понаособ, она је исто толико важна и за афирмацију филмске сценографије која представља значајан и незаобилазан део у структури сваког озбиљнијег филмског пројекта. Примам је с великим задовољством у нади да ће се филмској сценографији поклањати већа пажња у годинама које долазе, јер она то и заслужује", истакао је Клаковић.

Кљаковић је интернационалну славу стекао остварењем “Деликатесна радња”. 

У југословенској и српској кинематографији оставио је велики траг сценографијама у филмовима “Специјално васпитање”, “Мирис пољског цвећа”, “Сок од шљива”, “Дом за вешање”, “Андерграунд”, “Варљиво лето ''68.” и многим другим. 

Кљаковић је за свој рад добио Златну арену Пула филм фестивала, француску филмску награду Цезар, Европску филмску награду за сценографију у филму "Деликатесна радња", а био је номинован и за престижну награду за ТВ стваралаштво Еми за сценографију ТВ филма "Распућин".

У образложењу жирија стоји да награда “Александар Лифка” одлази у руке истинског великана кинематографије, мајстора кулиса који је радећи с великим редитељима оставио неизбрисив траг у српском и европском филму. 

"Миљен Кљаковић Крека је један од најпознатијих сценографа европских простора, који је својевремено добио награду Цезар за ''Деликатесну радњу'' и бићу слободан да приметим да, ако неко са ових простора буде добио Оскара, можда ће то управо да буде наш Крека Кљаковић и зато смо одлучили да он буде наш добитник", истакао је директор Фестивала европског филма Палић Радослав Зеленовић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести