Командарев: Оптимиста сам, зато сам остао у својој земљи 

МОКРА ГОРА: У програму "Савремене теденције" 11. Кустендорфа данас се приказује филм "Правци" бугарског режисера, сценариста и продуцента Стефана Командарева, који каже да је желео да креира својеврсно огледало данашњег друштва у својој земљи што је представио кроз разговор између таксиста и клијената.
Komandarev i Kusturica/Tanjug
Фото: Tanjug

"Имамо шест таксија са више прича и трудили смо се да представимо оно што се дешава данас у Бугарској. Снажно верујем да је први корак ка позитивној промени је имати јасну слику о стварној ситуацији", рекао је Командарев у интервјуу Танјугу.

Он је приметио да медијском сликом у Бугарској доминирају ријалити програми, забава, нема реалне слике стварности што је био њихов циљ током снимања филма “Правци”.

Командарев је признао да је неколико пута позиван да уђе у политику, али је одбио сматрајући да је филм његов начин да нешто промени.

"Овај филм сам снимио због своје деце. Зато што последњих шест-седам година све више се питам шта ће бити са њиховим животима, у каквом друштву ће живети, ако остану у Бугарској, или ако оду и наставе свој живот негде другде", рекао је он.

Командарев је нагласио да су "Правци" мали искрен филм, блиско повезан за његовим приватним зизвотом.

Аутор филма "Свет је велики и спасење чека иза угла", који је дистрибуиран у чак 93 земље и освојио 35 награда, каже да у Бугарској постоји много проблема попут економских, финансијских.

"Али главни проблем је криза морала, криза вредности. Заборавили смо шта је добро, а шта је лоше. Некако смо изгубили правац и зато смо и назвали филм ''Правци''. Можемо да се боримо против економских проблема, али ако смо близу ивице кризе морала, тешко је пронаћи пут и вратити се назад", истакао је Командарев.

Филм је приказан у селекцији "Известан поглед" Канског филмског фестивала, а селектори су приметили да се тих шест прича које се чују у таксијима у Софији, могу пронаћи у било којој европској престоници.

За неколико дана почиње биоскопска дистрибуција у Бугарској, филм ће након премијере на “Кустендорфу” бити приказан и на Фесту, а Командарев једва чека да види реакције и бугарске и српске публике.

Команадарев је рекао да је најважнија публика за овај филм бугарска и изразио наду да ће његови сународници погледати филм и да ће он испровоцирати дискусију и бити један од првих корака ка промени.

Већ су имали неколико пројекција у Бугарској, а најважнија је била пред 250 таксиста у Софији.

"Таксисти су нам много помогли током снимања. Сакупили смо пуно прича од њих, провели смо дане у разговору са њима, а тројица су чак прочитала сценарио. Зато је било логично да они први погледају филм. Након пројекције, разговор је трајао сат времена, а у њховим очима је било и суза", испричао је редитељ и додао да му је пријатељ рекао како је један таксиста током вожње 20 минута причао само о филму "Правци".

Разговор са таксистима, каже Командарев, врста је психотерапије, јер људи такси доживљавају као сигурно место где је обезбеђена анонимност.

"Тешко да ћете наићи поново на истог таксисту и зато можете бити искрени. То се често дешава", рекао је он.

На питање да ли верује у моћ уметности да мења ствари, Командарев је рекао да је оптимиста.

"Једне ноћи у Софији таксиста ми је рекао да је Бугарска је земља оптимиста зато што су сви песимисти и реалисти већ отишли. Ја сам оптимиста и зато сам остао у својој земљи коју волим и до које ми је веома стало. Зато верујем и у уметност", рекао је Командарев.

Филм "Правци" је нискобуџетни филм, а на питање о ситуацији у бугарској кинематографији, Командарев примећује позитиван помак последве две-три године које је обележио успех бугарских остварења на иностраним фестивалима, све веће интересовање за бугарски филм, па су чак француски критичари запазили појаву "бугарског новог таласа", док с друге стране у погледу финансирања влада хаос.

"Правци" су први бугарски филм који је након три деценије, селектован за програм Канског филмског фестивала.

Командарев каже да то није очекивао, чак су се шалили током снимања да због једне од шала у филму на рачун француског аутомобила, сигурно неће бити изабран за приказивања на француском фестивалу.

Сценарио за наредни филм већ је спреман, а Командарев је објаснио да су "Правци" заправо први део трилогије.

"Провели смо месеце на улицама Софије током ноћи и приметили смо да током ноћи могу да се виде три врсте аутомобила - таксији, полицијски аутомобили и амбулантна кола. Сада имамо сценарио у коме су у ценгтру три полицијске патроле и надамо се да ћемо снимати у септембру или октобру", открио је Командарев.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести