Коста Гаврас стигао у Београд: Једва чекам реакцију публике

БЕОГРАД: Гост овогодишњег Феста, култни грчки редитељ Коста Гаврас, стигао је у Београд где ће сутра увече у Сава центру примити признање "Београдски победник" за изузетан допринос филмској уметности, као и представити остварење "Adults in the Room".
r
Фото: Youtube Printscreen

Како је за Танјуг славни синеаста казао, срећан је што је стигао у Београд и што ће бити део тако важног фестивала.

"ФЕСТ има дугу традицију и једва чекам да представим свој филм и видим реакцију ваше публике", казао је Гаврас.

"Adults in the Room" је први филм који је снимио у родној Грчкој на матерњем језику након више од 50 година каријере, а заснован је на књизи бившег грчког министра финансија Јаниса Варуфакиса.

Остварење је премијерно приказано у Венецији 2019. године и приказује дешавања у вези са великом финансијском кризом која је потресла Грчку 2015. године.

Гаврас настоји да појасни комплексну ситуацију и прикаже праву акцију која се одигравала иза затворених врата, и о којој шира јавност не зна превише.

Како у опису филма пише, тај узбудљиви политички трилер може се сматрати класичном грчком трагедијом - његови јунаци нису ни добри ни зли, већ вођени последицама сопствених идеја о томе шта је исправно учинити.

Гаврас је стекао славу филмом "З" - трилером о истрази убиства левичарског политичара у Грчкој, који му је донео Оскара за најбољи страни филм и Гран при жирија у Кану.

За филм "Нестали" о несталима за време крвавог пуча у Чилеу, добио је Оскара за најбољи адаптирани сценарио, Бафта награду за најбољи сценарио и Златну палму на Канском фестивалу.

Филм "Музичка кутија", који говори о суђењу мађарском имигранту у Америци за ратне злочине почињене за време Другог светског рата, донео му је Златног медведа у Берлину.

"Гаврасову филмографију одликује ангажованост, хватање у коштац са контроверзним политичким темама, које су упаковане на узбудљив и пријемчив начин, најчешће у жанр политичког трилера. Закон и правда, угњетавање, насиље, десничарски покрети и режими - честе су теме његових филмова који су неретко засновани на истинитим догађајима", истакли су организатори 48. Феста.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести