Ковачевић: Овај ужас је нова велика цивилизацијска трагедија

БЕОГРАД: Академик и драмски писац Душан Ковачевић рекао је да је његов нови филм "Није лоше бити човек" добио нека друга значења у време пандемије корона вируса и оценио да "овај ужас који је захватио целу планету" представља нову велику цивилизацијску трагедију.
dusan kovacevic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Ковачевић је за Спутњик објаснио да је пре четири године договорена реализација филма и истакао да тада "није било речи, није било најаве, није било никаквог знака да ће се ово чудо десити и да ће наићи ово што највише личи на неку средњовековну кугу".

У међувремену се догађа та прича и одједном филм почиње да добија нека друга значења јер, стварно, овај ужас који је захватио целу планету је нешто што је ново искуство и нова велика цивилизацијска трагедија. И сада ту почињу да се појављују разноразни ужаси које је ужас изазвао. Та борба између људи који се вакцинишу и ових који се не вакцинишу. Цела та прича изазива кризу зато што је комуникација и енергетска ситуација уочи зиме у Европи катастрофална, рекао је Ковачевић.

Филм ће се, како је навео, појавити у тренутку једног од тих врхунаца борбе за голи живот.

Ми то, наравно, кад сам почео да радим, нисмо ни слутили, ни знали, нисмо претпостављали да цће се то десити. И наравно да ће филм бити гледан из једног другог угла који је прилично трагичан, оценио је Ковачевић.

Предвиђа да ће у економији ово бити неупоредиво горе и теже и да ће трајати много дуже него што је била економска криза пре десетак година, као и да ће оставити велики и дубок траг на ментално здравље људи.

На констатацију да је ново остварење окарактерисао као комедију са елементима трилера и да се оно ослања на његов позоришни комад "Кумови", али да га он сагледава и као наставак његовог култног филма "Сабирни центар", те питање који заједнички сегмент ова два дела га је довео до новог филма, Ковачевић је рекао да од када је пре извесног времена радио причу која је сажета на основу неких есенцијалних ствари из свега што је писао, почевши од "Маратонаца“, има неколико опсесивних тема које прате његов рад.

Једна од њих, која је скоро доминантна, је питање људске егзистенције, односно конкретно живота и смрти. И тај судар, та граница између живота и смрти се већ у поменутим ''Маратонцима'' издваја као нешто што је јако битно, наравно на један црно-хуморни начин, да би се касније та прича о људима који су на ивици живота или шетају том танком линијом између та два света, понављала у скоро свим мојим комадима, указао је Ковачевић.

На питање каква је будућност филма имајући у виду да је руска филмска екипа на Међународној свемирској станици снимила ново остварење, што је окупирало пажњу светске јавности, Ковачевић напомиње да суштина и душа филма не зависе од технологије.

То можете да радите и старом камером и најсавременијом камером. Прича је од памтивека непроменљива и она има тих неких седам сегмената на основу којих се заснивају сва дела која је човек до сада смислио, а то су велике теме као што је - љубав, смрт, живот, рат… И тих великих седам тема ће заувек остати инспирација свих људи у будућности, поручио је Ковачевић.

Упитан да ли овај подвиг руске кинематографије сагледава као трку у уметности или трку у освајању Свемира између две светске силе - Русије и Америке, Ковачевић одговара:

"Наравно да је трка. Трка је у свему. Трка је и између великих сила свакодневно. Ви видите како се на планети праве нове поделе, како се демонстрирају нове силе, како се прети, како се причају некакве приче које апсолутно нису тачне, могу рећи - глупости. Како овај чудни човек - да не кажем неку тежу реч - председник Америке, прети Кини, а из Авганистана је побегао као миш. То су неке ствари непојмљиве и наравно да те игре и обарање руку или вербалне претње до самих инцидената су биле, ево за наших живота ми их се сећамо десетак. Али углавном се заврше на претњама, на псовкама и оно као комшије преко тараба. Извређају се, а онда се опет нађу и пију пиво".

Поновио и да је у питању прича о пријатељству једног човека и једног пса и да ће, ако све буде у реду, премијера филма бити 7. децембра.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести