"Кустендорф" од 25. до 29. јануара: Слава уметности, а не Холивуда

БЕОГРАД: Филмски и музички фестивал "Кустендорф" у свом 16. издању биће одржан од 25. до 29. јануара на Мећавнику, Мокра Гора, и тиме се враћа у свој прави зимски термин, најављено је данас у сусрету са медијима у Београду, у прес сали Владе Републике Србије.
s
Фото: Youtube Printscreen

Говорили су потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић и прослављени светски филмски редитељ и оснивач “Кустендорфа” - Емир Кустурица.

Наш највећи драмски писац Душан Ковачевић, уједно и редитељ, управник позоришта Звездара театар, примиће награду фестивала "Дрво живота", а биће приказан и његов антологијски филм "Балкански шпијун" (1984) у програму "Ретроспектива великана".

У истој селекцији биће емитован и филм "Парижанка" Чарлија Чаплина, који слави велики јубилеј, јер је имао премијеру пре равно 100 година.  Ове године, под слоганом "Уметност изнад свега" од 25. до 29. јануара, у организацији "Раста интернационал", под покровитељством Министарства културе, такмичарски програм 16. Кустендорфа 2023 доноси 14 филмова који се боре за награде Златно, Сребрно и Бронзано јаје. 

Из Србије стижу три остварења - "Кротки" Јована Димоског, "Више од живота" Александре Лазаровски, "Фитнес Џим" Огњена Исаиловића, и два из Израела - "Мајчина земља" Хиле Елене Ројзенман и "Писмо свињи" Тала Кантора.

Остали филмови имају по једног представника из својих земаља: "Африкат" Ане Ђимеси (Мађарска), "Електробуги" Валерије Кузњецове (Русија), "Касета" Тимура Муродова (Узбекистан), "На Ксерксовом трону" Еви Калојирополу (Грчка), "Обреди" Дамјана Вондрашека (Чешка република), "Поветарац" Хамидрезе Госеми (Иран), "Путници, пажња" Марека Моучке (Словачка), "Снег у септембру" Дулме Пурев Очир (Монголија) и "Талпони" Вање Виктора Кабира Тоњоле (Швајцарска).

"Истина, имали смо скоро 15. издање, прошле године у мају, услед и даље Ковид ситуације, што смо морали да померамо. Заиста је лепо да успевамо да по 16. пут производимо један филмски фестивал уз помоћ Министарства културе, који нема комерцијалну основу, док неки други филм посматрају искључиво као робу", изјавио је Кустурица у сусрету са медијима, да би се надовезао на тему корпоративног система данас као болне тачке савременог света. 

"Кажу да данас постоји држава и корпорација. Онда ће бити корпорација и држава, да би на крају остала само корпорација. Тако причају стручњаци, да нам се то спрема", истакао је славни редитељ, двоструки лауреат "Златне палме" на фестивалу у Кану. 

Режисер је онда напоменуо да је сјајно да поново долазе млади људи из целог света на Кустендорф да представе своје филмове и имају сусрете са искусним редитељима на разним програмима, радионицама, мастер класовима. 

"Сад ћу вам рећи како су иницијално основани велики светски фестивали. Рецимо у Венецији, власник чувеног хотела "Риц" схватио је да на крају лета неће више бити довољно гостију у сезони и одлучио да оснује овај велики филмски фестивал. Овде код нас је обрнуто, ми смо направили Дрвенград са циљем да се ту окупљају људи из културе и тако смо основали Кустендорф. То је наша успешна мисија", рекао је Кустурица и онда даље детаљно представио програм у свим селекцијама. 

Он је открио да ће фестивал отворити видео порука шведског редитеља Рубена Естлунда поводом приказивања његовог филма "Троугао туге", добитника Златне палме у Кану 2022 (у Србији је приказан на фестивалу "Слободна зона" и налази се тренутно у редовној биоскопској дистрибуцији). 

"Редитељ је био позван да нам дође, али не може, јер управо је добио дете, тако да ће нас поздравити путем видео обраћања. Овде имамо високи ниво филмова који су прошли важну и озбиљну фестивалску биографију", најавио је оснивач "Кустендорфа". 

Програм "Савремене тенденције" тако доноси филмове - "Кјара" италијанске редитељке Сузане Никјарели (истовремено ауторка чини и Међународни жири), "Тинитус" награђиваног бразилског режисера Грегорија Грациозија, "Суша" Паола Вирција (Италија) - лауреат одличја у Венецији, као и добитник седам светских признања "План 75" јапанске редитељке Чије Хајакаве (филм обрађује тему да се учини еутаназија у Јапану свима који напуне 75 година услед пренасељености земље). Сви редитељи овог програма биће и гости фестивала уживо.

Међународни жири чине, осим Сузане Никјарели и наш глумац Славко Штимац, као и израелски редитељ, продуцент и сценариста Давид Ној.  За предстојећи Кустендорф пријављено је укупно 374 филма, а оних 14 одабраних за Такмичарски програм истичу се својим квалитетима и истовремено добро представљају разноврсност приступа међу пријављеним пројектима, сматрају из селекције и дирекције Кустендорфа.

"Нови филмови младих студената из свих крајева света доносе један занимљив ниво егзистенцијалних питања и апсурда који живи данас модеран свет, а присутна је поетичност и парадокс у тим пројектима. Истина, био сам и остао антиглобалиста, то није спорно. Ипак, на нашем фестивалу, покусавам од мрвица да направим спој Истока и Запада. Да не буде да размишљамо "ако ниси са мном, против мене си", јер Кустендорф свакако да нема политичку димензију ни контекст", нагласио је Кустурица. 

О награди "Вилко Филач" одлучиваће двојица уметника - директор фотографије Владан Радовић и професор камере, стручњак за визуелне ефекте Иван Шијак.  Министарка културе Маја Гојковић изразила је задовољство што овакви фестивали какав је Кустендорф доказују да није илузорно данас бавити се културом у њеном министарству и подсетила да од 2008. године када је основан фестивал на Мећавнику, њено министарство подржава манифестацију. 

"Кустендорф је увелико ушао у календар великих филмских светских фестивала. Он је посвећен филму, али је проткан и музичким садржајима. Посвећен је култури и највише седмој уметности, и доноси нешто посебно, јер слави ауторе, односно прави ауторски филм, идеје и размишљања редитеља, све оне ауторе који праве филм да буде квалитетан, препознат, награђен и гледан", сматра Гојковић и додаје да сигурно публика неће овде гледати холувудске хитове типа "Умри мушки" или "Топ Ган" из 50 или 60 делова, јер Кустендорф није комерцијалан фестивал. 

"Ово је фестивал уметности, свих уметничких остварења, а не филмова Холивуда, већ спој младих аутора које чека будућност и еминентних редитеља као сусрети на предавањима. Тиме се даје шанса студентима да направе велике филмове у каријери. Овде славимо филмове, културу као најлепше место за живот у овим тешким, изазовним временима и бурним годинама. Долазим на отварање фестивала који слави лепоту уметности, и за мене не очекујем црвени тепих", закључила је Маја Гојковић. 

Програм "Нови аутори" приказаће дебитантске и дугометражне филмове као већ награђивана драма "Усековање" Синише Цветића (освојио награде на фестивалу у Москви и код нас у Сопоту и Нишу), "Коста Брава, Либан" Муније Акл (Либан) и "Свеједно да ли је време лепо" Карла Франциска Манатада (Филипини). 

На програму фестивала су одабрана још два филма, у оквиру селекције "Кустендорф представља" - "Позив од Бога", постхумни пројекат славног режисера Кима Ки Дука (1960-2020) из Јужне Кореје и дугометражни документарац "Пазолини - Хронологија политичког злочина" Паола Фјореа Анђелинија (Италија). 

Међународни филмски и музички фестивал Кустендорф оснивача Емира Кустурице један је од ретких фестивала у свету на коме је на сваком кораку видљива размена енергије младих и искусних уметника.  Кустендорф је међународни фестивал основан 2008. са идејом да на једном месту окупи великане савременог ауторског филма и младе филмске ствараоце. Такмичарски програм фестивала посвећен је краткометражним филмовима, а у осталим програмима приказују се одабрани филмови из савремене продукције, ретроспективе филмских великана, одржавају се радионице, изложбе и концерти. Кустендорф је до сада угостио велике ауторе, глумце и музичаре, младе ствараоце и студенте филмских школа из целог света, као и друге истакнуте госте међу којима су - Паоло Сорентино, Мет Дилон, Никита Михалков, Џони Деп, Жак Одиард, Џим Џармуш, Одри Тоту, Гаел Гарсија Бернал, Моника Белучи, Алексеј Балабанов, Андреј Кончаловски, Матео Гароне, Рубен Естлунд. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести