Лазар Ристовски и Бранко Цвејић у новом филму Винка Брешана

ПУЛА: Српски глумци Лазар Ристовски и Бранко Цвејић играју у мом новом филму "Која је ово држава" који се тренутно налази у постпродукцији, казао је Танјугу хрватски редитељ Винко Брешан који је гост Филмског фестивала у Пули.
palic festival
Фото: palicfilmfestival.com

Брешан је симпатије и поштовање публике на простору некдашње Југославије заслужио остварењима "Није крај" у којем је играла Нада Шаргин, "Свећеникова деца" са Лазаром Ристовским у једној од улога, "Маршал"...

Његови филмови су веома друштвено ангажовани и на духовит, али директан начин демистификују велике проблеме хрватског друштва, као што су национализам или однос цркве и политичке олигархије.

Како каже сада ради филм у којем су сви протагонисти и техничка подршка потписали специјал уговор са продуцентом који их обавезује да не смеју ни једну реч рећи о теми остварења пре његове премијере. 

"Осим глумаца из Србије са којима је задовољство радити, председника Хрватске игра славни пољски глумац Данијел Олбрицки који је играо и у филму "Пад Италије " Лордана Зафрановића.

Реч је о српско-хрватској-пољској копродукцији која ће надам се бити веома интересантна за гледаоце. Тема филма сигурно није уобичајна, чим нико од нас не сме о њој да проговори", казао је Брешан.

Програм Филмског фестивала у Пули је на половини и Брешан напомиње да је видео одличне филмове.

"Има младих аутора као што су Невио Марасовић и Сара Хрибар. Њихови филмови и приче су ми јако занимљиви. Ти аутори су већ зрели. Они храбро и вешто улазе у веома захтевнеситуације за сваког редитеља", казао је Брешан.

За њега нема дилеме да кинематографија мале земље као што је Хрватска мора да се бави свакодневним проблемима обичних људи. 

"Не снимамо ми Марвелове јунаке, па да забављамо публику. Морамо осетити и живети проблеме људи који заједно са нама живе овде. Тек тада ћемо успети да испричамо на великом платну" казао је Брешан.

Он истиче да ће филм преживети, баш као и позориште убрзану технолошку револуцију коју данас живимо. 

"Људи дођу у позориште и у биоскоп да виде добар заплет. Док год буде занимљивих заплета, филм ће опстајати", казао је Брешан.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести