„Лихвар“ Немање Ћеранића награђен на 49. ФЕСТ-у

Филм „Лихвар” младог редитеља Немање Ћеранића добитник је награде листа Политика „Милутин Чолић” за најбољи домаћи филм у оквиру 49. Међународног филмског фестивала (ФЕСТ), на којем је то остварење и имало светску премијеру.
e
Фото: Промо  

Ова крими-драма прича о локалном зеленашу, бившем боксеру, Мундиру, који се увек држи свог кодекса да му нико никада не остаје дужан и да никоме није дужан. Радња је смештена у Инђију, мали град у којем се Мундиров живот за дан окреће наглавачке због непромишљене ситуације у којој се нађе у тренутку када решава свој дуг према локалном „предузетнику”.

Ово остварење премијерно је у оквиру програма ФЕСТ-а приказано и пред новосадском публиком у биоскопу „Арена Синеплекс”, а свечаној пројекцији присуствовао је део ауторске и глумачке екипе, међу којима су Душан Петковић, Страхиња Блажић, Бранко Видаковић Чомбе, Милица Грујичић, Милош Милаковић и многи други.

На премијерном приказивању филма новосадској публици се поклонио и редитељ Немања Ћеранић, који је том приликом за Дневников ТВ магазин рекао да му је изузетно драго што ће филм моћи да виде и Новосађани, али и мештани других, мањих градова у Србији, јер се „Лихвар” бави проблемима људи са маргине, стога је важно да га види што већи број људи.

– Публика ће кроз овај филм моћи да види реалне проблеме у друштву, а поготово на тему зеленашења, које је кроз традицију, на неки начин, опстајало кроз историју, али оно је данас попримила један другачији облик, али је и сада саставни део нашег друштва и зато је јако битно причати о томе – истакао је Ћеранић, додавши да је срећан што су на аутентичан начин снимили дугометражни филм у једној варошици за само 14 дана уз мали буџет. 

– Веома је тешко снимати у таквим условима. Поготово што смо радили за време пандемије. Схватили смо да са тим буџетом, који смо имали, можемо да радимо овакву врсту филма у којем нам план и начин снимања дозвољавају да правимо компромисе и да добијемо то што овај филм има, а то је та аутентичност. То значи да камера игра за глумце, па смо као гледаоци увек присутни ту, међу карактерима. Не само да се идентификујемо са њима него је камера неко треће лице које је увек ту присутно. Мислим да смо успели да реализујемо овај филм у реалистичном кључу и без неке претеране романтизације, овде свако фактички игра себе – рекао је редитељ.

Ћеранић је истакао и да је његов нови филм реакција на стилизоване криминалистичке филмове, којих је све више, посебно кроз експанзију серија. Додао је да је желео да у свом новом филму стави акценат на то ко су заправо људи који се у њему појављују, како изгледају и како причају. Занимљиво је да у филму велики део глумачке поставе чине натуршчици, што је за младог редитеља управо и био највећи изазов на снимању.

– Најтеже је било постићи да се направи одређени баланс између професионалних глумаца и оних који то нису. Глумцима сам објашњавао да они заправо треба да играју за њих и да не доминирају већ да их прате, да им асистирају, да им помажу и мислим да смо у томе успели да имамо одређену линију која води све те улоге – закључио је Немања Ћеранић.

И Душан Петковић, који у филму игра главном јунака Мундира је натуршчик. Ипак, како смо сазнали, пред камере није стао први пут, јер је са Немањом Ћеранићем већ снимао кратке филмове док је редитељ био на студијама. Душан Петковић, који се приватно цео живот бави боксом, је за Дневников ТВ магазин открио да му је испред камере ипак много теже него на спортском терену.

        – Није то мој терен, али могао сам да изнесем овакву улогу. Да је била нека љубавна улога не бих могао сигурно (смех). Питао сам Немању, када ми је рекао да треба да играм главну улогу, да ли мисли да ја то могу да изнесем, пошто ипак нисам глумац. Он ми је одмах рекао да не сумња у то пошто смо већ радили неке ситније пројекте – казао нам је Душан Петковић и додао да стога ни он није сумњао у себе док су снимали „Лихвара”.

– Уживао сам, сада, гледајући шта смо снимили. Најпре због целе екипе која је дала све од себе, а велики број оних који глуме су аматери. Тај склоп нас аматера са професионалним глумцима је добро испао. Све што ми можда нисмо добро радили они су допунили својом глумом. Тако ја то видим – објаснио је Петковић и додао да све што су приказали у филму јесте реалан живот јер се тема која се обрађује у филму нама дешава.

– Играо сам негативца у овом филму, али сам све време био позитиван. Хтели смо да прикажемо у филму да мој лик и није баш класичан негативац. Трудили смо се да га прикажемо као доброг човека, који хоће да изађе из посла у којем се нашао како би кренуо даље са својим животом и у филму се и види његова унутрашња борба – закључио је Душан Петковић. 

Сценарио за филм „Лихвар” потписао је Страхиња Маџаревић, за фотографију је био задужен Душан Грубин, а музику је радио Далибор Врзић. Филм је на редовном репертоару биоскопа „Арена Синеплекс” и „Синеплекс Променада” на чијим се благајнама могу купити и карте за пројекције.

Фото: Промо  

Могућ и наставак несвакидашње приче  

Филм „Лихвар” би, како смо сазнали, након биоскопског живота требало да добије и свој наставак. Редитељ Немања Ћеранић нам је открио да се размишља о истоименој серији, али и о трилогији.

– То не би био наставак ове приче, већ би фактички то био спин-оф, у којем бисмо пратили неког другог лика из нашег малог универзума и на неки начин би се ти ликови преплитали. Занимљиво је узети неку минијатуру из неке епизоде или неког ко је био близак главном лику Мундиру или обрадити неку тему која је повезана са зеленашима. На тај начин бисмо проширили тај наш мали универзум – испричао нам је млади редитељ, који ради и на филму „Воља синовљева” који би требало да личи на чувени блокбастер „Побеснели Макс”.  

Владимир Бијелић

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести