Мандико: Награда Палића охрабрење да наставим

ПАЛИЋ: Француски аниматор, редитељ и визуелни уметник Бертран Мандико, овогодишњи добитник награде „Underground Spirit“, послао је видео поруку у којој је захвалио на признању.
bertran mandiko
Фото: Youtube Printscreen

Мандико, који је због снимања филма спречен да дође на Палић и прими награду, из Њујорка је послао поруку у којој је истакао да је изнађен и почаствован наградом палићког фестивала коју доживљава као охрабрење да настави даље са оним што ради.

Ова награда нам даје енергију и уверење да радимо нешто вредно, поручио је Мандико.

Награђен је за изузетан рад на пољу независног филма, као и јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику стварану изван доминантних токова филмске индустрије.

Овај необични и оригинални уметник ствара филмове од средине 90-их година прошлог века карактеристичне по сноликости, апсурду, разузданој сексуалности и пре свега уметничком поступку где крајолик увек игра једну од главних улога заједно са јунацима филмова. 

Мандиков први кратки анимирани филм „Плави јахач“ награђен је на престижном фестивалу анимације у Ансију 1998. године, а кратки филм „Едијев пас“ је 2001. ушао у такмичарску селекцију фестивала у Кану. 

Уследили су успеси на фестивалима широм света, где се препознаје као врхунски естета и један од водећих младих експериментатора савременог филма. 
Како би успоставио јасна правила сопствене поетике, Мандико је саставио „Манифест инкохерентности“ у 12 тачака, који предвиђа снимање искључиво на филмској траци, одбацивање свих правила филмског сценарија, коришћење искључиво оптичких ефеката у камери и на сету и правило према којем редитељ мора бити уједно и сниматељ и уметнички директор филма.

Уз недоследност финансијске подршке начину на који ја радим иде и један облик недоследности у парадоксалном техничком приступу - нема снимања звука, док се визулени ефекти реализују само током снимања, нема натурализма ни померене глуме. На крају недоследност постаје један романтичан чин, објаснио је Мандико у интервјуу за фестивалски журнал.

Каже да увек плива супротно струји са сталном и веома снажном потребом да пригрли надреализам и постигне филмску елеганцију.           

У оквиру програма „Млади дух Европе“ Фестивала европског филма Палић до сада су приказана три филма Бертрана Мандика – „Боро у кутији“, „Живети мртву природу“ и „Наша Госпа од Хормона“, а у оквиру 24. издања представљен је избор кратких филмова овог изузетног аутора.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести